SailNet Community - View Single Post - '96 Jeanneau SO 36.2 Bilge Issues...
View Single Post
  #1  
Old 10-27-2008
ny3103 ny3103 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
ny3103 is on a distinguished road
'96 Jeanneau SO 36.2 Bilge Issues...

I have a 1996 Jeanneau SO 36.2. Love the boat, except I have a couple of gripes.

My bilge pump recently failed, and I'm not sure if it's because of the location of the pump, the size, the age, or what. However, I think the system is lousy. I'm not sure if mine is factory or not, as I'm the 3rd owner. Currently, the pump has a float switch and is in the small 8" cavity of the jeanneau bilge. The pump also was never wired directly to the batteries, which means it's controlled at the circuit breaker, and will only go on when the breaker is switched. Moreover, the pump is never able to fully get rid of the last bit of water in that hole. I have to either sponge it or use a manual pump. The boat isn't taking on water, it comes from splashing from the sinks, or spills, bleeding the stuffingbox, etc...

Now that my pump isn't working and barring any electrical anomalies, I'm inclined to modify the system. I think the major problem is in the Jeanneau plumbing design. The bilge pump hose shoots straight up to a hole just a few inches under the gunwale. It's not pressurized, so the pump with float switch isn't able to rid that last bit. It basically shoots it up into the hose, then turns off the switch, water comes back down, and then the cycle repeats. Any ideas on a solution for this problem?

Also, any advice for or against wiring the pump right to the batteries?

Thanks
Reply With Quote Share with Facebook