SailNet Community - View Single Post - Leaking water pump.
View Single Post
post #4 of Old 07-01-2009
JohnRPollard's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: Chesapeake
Posts: 5,680
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Rep Power: 10
Originally Posted by pfatyol View Post
The shaft seal is bad, and needs to be replaced. I had it happen to mine a couple of years ago, replaced both bearings and the seal, very easy to do. I have 2GMF. Mine was leaking when the motor was running but it was the exact same spot.

Good luck,

I agree. I'll just add that the hole at the bottom is a weep hole, through which any water leaking from a bad seal will pass.

Another thing: One winter, I forgot to loosen the water pump belt when I winterized our previous 2GM20F. This caused the shaft to sit with uneven tension for the entire winter (4+ months). In the spring, the shaft seal was distorted and it leaked a bit. I was going to replace it, but after using the engine a few hours (probably 10+), the seal seemed to get back in proper shape and it stopped dripping and never dripped again.

So if your boat has sat for quite a while with tension on the water pump belt, try running the engine a bit and see if the seal will reseat itself. If not, it's probably time for a new one.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Pacific Seacraft Crealock 31 #62

JohnRPollard is offline  
Quote Share with Facebook
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome