SailNet Community - View Single Post - Catalina 400 Power Useage
View Single Post
  #6  
Old 08-03-2006
camaraderie's Avatar
camaraderie camaraderie is offline
moderate?
 
Join Date: May 2002
Location: East Coast
Posts: 13,878
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 15
camaraderie is a jewel in the rough camaraderie is a jewel in the rough camaraderie is a jewel in the rough
Michael...OK...you have the link monitor and you have a good dockside charger but I assume you are charging from your alternator when at anchor (unless you have a generator you haven't mentioned). We need more questions answered:
1. What charging voltage does your Link report once you've turned on your engine and waited about 2 minutes? It should be showing something over 14V.

2. The alternator...should be ok for charging your bank if just a bit small. Does it have a separate regulator or did it come standard on the engine with built in regulator?

3. How old are your batteries and are they standard wet cells or another type? When you say your batteries are at 12.1 in the AM...do you mean that is the voltage at REST after 1/2 hour of everything else off...or is that just the voltage you read with other things on or just recently turned off? When you get a reading like 12.1 ...if you turn everything off...does the voltage come back up a bit after a while?

You probably don't have the answers to all of the above but you need to find out to fully diagnose the problem.

Last edited by camaraderie; 08-03-2006 at 11:16 AM.
Reply With Quote Share with Facebook