SailNet Community - View Single Post - Weird Charging Problem with Xantrex Charger
View Single Post
  #3  
Old 06-19-2011
Sailor-man Sailor-man is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Sailor-man is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by mitiempo View Post
I've installed quite a few of the TrueCharge2 chargers and only ever had one problem - a sticky fan.

Going through the owner's manual the only indicators of thermal shutdown I can see are when the temp and battery leds flash, meaning battery temp is too high.
Are both of these leds flashing? You would have to have a battery temp sensor for this to be indicated. If they are not both flashing which ones are?

If an AC connection is faulty the charger wouldn't be operating properly with the fridge off either.

What is your battery configuration? How many banks do you have? Is the fridge load on the same bank as the halogen lights?
The flashing lights are the (1) temp light (2) charger light; and (3) warning lights. In the manual, these lights flashing indicate the charger itself is overheating. I do have the temperature sensor but the indicator for the battery has not gone off. The lights, accessories and frig are running off the 2 house batteries. There's one engine battery.

The load for all the lights and accessories (without the frig on is about 40%) on the charger. If I turn all the lights off and just run the frig, it drops to 30% and after about 30 mins I get the warning that the unit is overheating.

I've had one suggestions that there could be a problem on the AC side; but others say this is unlikely. I'm going to check the frig connections next and take some readings and see where it leads me.

If you have any suggestions, let me know.
Reply With Quote Share with Facebook