Bilge Pumps and back flow - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Electrical Systems
 Not a Member? 
  #1  
Old 05-29-2009
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 161
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 7
preservedkillick is on a distinguished road
Bilge Pumps and back flow

So I tear the Rule 2000 out and the hose before the refit. I flicked the switch and it ran for a few seconds..no further thought.

18 months later and I'm putting the pump back in, all cleaned up and tested in a bucket. Looks great. Dump some water in the bilge and the thing starts cranking. Really moves water..until the float shuts off, then the sizable hose full of water flows back to the bilge. Just enough for the pump to turn on, fill the hose then shut off, over and over.

What am I missing? No check valve, would rather not have one. I can't put a high point in the hose any nearer the pump.

Killick
__________________
Preserved Killick


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Seagrass
Boothbay Harbor, ME
Alberg 30:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Share with Facebook
  #2  
Old 05-29-2009
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 161
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 7
preservedkillick is on a distinguished road
Darn, not only did I post this in the wrong forum, I did so twice!

Mods..please delete.
__________________
Preserved Killick


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Seagrass
Boothbay Harbor, ME
Alberg 30:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Share with Facebook
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On



All times are GMT -4. The time now is 04:07 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.