Navman Depth Sounder Transducer - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Electronics
 Not a Member? 
  #1  
Old 11-23-2013
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
aquazul is on a distinguished road
Navman Depth Sounder Transducer

I have a Navman Depth 3100 on my Azuli F40 Cat (Foam sandwich hull).
The transducer is mounted in-hull at a solid f/glass section near seawater intake.

The sounder has worked OK for about 11.5 years.
But recently the display started showing "- -" instead of the depth numbers.

I read that you could check that the sounder was sending a pulse to the transducer by using an old AM radio tuned to 200KHz and listen for a clicking sound to confirm that the sounder was sending the ultrasonic pulse.

I did this test and it worked. I could hear a clicking sound through the radio, when the sounder was powered on, the clicking would stop when I turned power off to the sounder.

Then I removed the transducer from the hull and put it in a bucket of water. The display started showing a reading. From this I assumed the transducer may be OK, but the interface to the full had been compromised somehow.

So then I cleaned up the transducer surface and the hull surface and reattached with SikaFlex.

Now it is just showing "- -" again.

Has anyone else had this experience?
Can anyone suggest another test to confirm the transducer is OK or not?
Reply With Quote Share with Facebook
  #2  
Old 01-27-2014
Bert
 
Join Date: Dec 2013
Location: New Zealand
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Bert van den Berg is on a distinguished road
Re: Navman Depth Sounder Transducer

Hi,

If you put a wet thumb on the face of the transducer and slowly rub the face near the center while the depth sounder is running you can usually "feel" (and/or hear) the transmit pulse.

Your Navman transducer probably has a phono plug connector to connect it to the display unit. Check the wiring at both the male and female connector to verify that the wires/connections are in good shape.

It's more likely for the display unit to fail than the transducer.

Regards,

Bert
Reply With Quote Share with Facebook
Reply

Tags
3100 , depth , navman , transducer


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Depth Sounder Transducer Placement Windkiller Gear & Maintenance 8 02-21-2012 03:14 AM
New Depth Sounder / Old Transducer (How To) Maine Sail Gear & Maintenance 10 07-09-2011 12:35 PM
Depth sounder w/through-hull transducer.... sailhog Gear & Maintenance 19 05-05-2011 07:44 AM
New depth sounder - Old transducer??? anderbra Gear & Maintenance 3 06-17-2009 09:02 PM
Depth sounder transducer location? Joesaila General Discussion (sailing related) 5 04-19-2008 12:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:12 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.