Raymarine AIS 500 - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Electronics
 Not a Member? 
  #1  
Old 08-31-2014
brokesailor's Avatar
SV Skalliwag #141
 
Join Date: Jan 2008
Location: Homeport: Solomons, Maryland
Posts: 640
Thanks: 11
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 7
brokesailor is on a distinguished road
Raymarine AIS 500

My AIS is not transmitting my own vessels position. I can see eve.ryone but no one can see me. Stopped sending suddenly. Any ideas on what to do? I tried rebooting, checked all settings, etc.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #2  
Old 08-31-2014
SVAuspicious's Avatar
Mermaid Hunter
 
Join Date: Oct 2006
Location: on the boat - Chesapeake
Posts: 3,640
Thanks: 0
Thanked 130 Times in 115 Posts
Rep Power: 9
SVAuspicious will become famous soon enough
Re: Raymarine AIS 500

Did you use the built-in splitter to connect to your VHF radio and your masthead VHF antenna? Is the VHF working well?

Have you looked at the LED status indicator? What color is it AFTER the unit has been on for 10 minutes?

You can download ProAIS software and with a USB to mini-USB cable look at error messages.

Based on my experience you have an SWR problem - the AIS500 is fussy about SWR levels.

I'll do the best I can to help you. I'm happy to run down to Solomon's but I do charge (this is my business) to show up with test equipment and tools.
__________________
sail fast and eat well, dave
S/V Auspicious
AuspiciousWorks.com
beware "cut and paste" sailors.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #3  
Old 08-31-2014
brokesailor's Avatar
SV Skalliwag #141
 
Join Date: Jan 2008
Location: Homeport: Solomons, Maryland
Posts: 640
Thanks: 11
Thanked 5 Times in 5 Posts
Rep Power: 7
brokesailor is on a distinguished road
Re: Raymarine AIS 500

Dave: thanks. Yes Zahnisers used the splitter. It has worked fine for 3 yrs. the LED is green hours later.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #4  
Old 08-31-2014
SVAuspicious's Avatar
Mermaid Hunter
 
Join Date: Oct 2006
Location: on the boat - Chesapeake
Posts: 3,640
Thanks: 0
Thanked 130 Times in 115 Posts
Rep Power: 9
SVAuspicious will become famous soon enough
Re: Raymarine AIS 500

Well that is interesting. Hmm. I think the next thing to do is put a power meter in the output and see if the AIS500 is putting any power out. Alternatively, put a known good antenna on (like the little whips on a suction cup) and see if there is a difference.
__________________
sail fast and eat well, dave
S/V Auspicious
AuspiciousWorks.com
beware "cut and paste" sailors.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #5  
Old 08-31-2014
Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Norway
Posts: 729
Thanks: 6
Thanked 54 Times in 49 Posts
Rep Power: 9
knuterikt is on a distinguished road
Re: Raymarine AIS 500

I would have tried a direct attached antenna first.

The VHF antenna we installed for the AIS came with a ready made cable that was to short, so we had a extension cable made.

When we installed our AIS (Emtrak b-100) the configuration SW reported unsatisfactory SWR level.

Attached our emergency VHF antenna - problem solved.

We had no measuring equipment available - but suspected the cable that was custom made for us by our supplier.

Bought a over length ready made cable and problem apparently vanished.

6 months later I did some other work in the area where the cable from the AIS (VHF) was connected to the cable going to the antenna.
The plug on the cable attached to the antenna slid right off, it was not properly crimped..

We found that the ready made cable that was delivered with the antenna was the real problem, must have pushed it into place while testing the emergency antenna...
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #6  
Old 08-31-2014
SVAuspicious's Avatar
Mermaid Hunter
 
Join Date: Oct 2006
Location: on the boat - Chesapeake
Posts: 3,640
Thanks: 0
Thanked 130 Times in 115 Posts
Rep Power: 9
SVAuspicious will become famous soon enough
Re: Raymarine AIS 500

Quote:
Originally Posted by knuterikt View Post
When we installed our AIS (Emtrak b-100) the configuration SW reported unsatisfactory SWR level.
Emtrak makes good stuff. All the AIS units I have worked with "complain" about SWR and relatively low levels. Not a problem - in fact it is good practice.

Quote:
Originally Posted by knuterikt View Post
We had no measuring equipment available - but suspected the cable that was custom made for us by our supplier.

Bought a over length ready made cable and problem apparently vanished.

6 months later I did some other work in the area where the cable from the AIS (VHF) was connected to the cable going to the antenna.
The plug on the cable attached to the antenna slid right off, it was not properly crimped..

We found that the ready made cable that was delivered with the antenna was the real problem, must have pushed it into place while testing the emergency antenna...
Although others have had better luck (including MaineSail for whom I have great regard) my experience with crimped VHF connectors (properly called PL-259 or UHF connectors) has been consistently poor. I only use silver-teflon solder/solder connectors. Your experience with poor crimps is consistent with those of many others. MaineSail has a crimp/solder connector he likes that I have not tested yet.
__________________
sail fast and eat well, dave
S/V Auspicious
AuspiciousWorks.com
beware "cut and paste" sailors.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raymarine AIS 650 aa3jy Electronics 1 06-15-2014 08:40 AM
Raymarine AIS not working brokesailor Electronics 4 06-22-2013 06:57 PM
AIS and Raymarine RL80C Minnewaska Gear & Maintenance 3 12-06-2010 02:06 PM
AIS interface with Raymarine C70 sirromcd Electronics 3 08-23-2009 08:26 AM
Raymarine AIS: Don't Buy It! bobwebster Gear & Maintenance 11 02-13-2008 11:25 AM


All times are GMT -4. The time now is 10:02 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.