Bilge Pump stopped working completely - SailNet Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 08-24-2013 Thread Starter
Fau
Possibly improving
 
Fau's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: S Florida
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 4
 
Bilge Pump stopped working completely

The title just about says it all. The automatic bilge stopped about a month ago. I've been switching on the bilge manually whenever necessary. Today it worked for 2-3 seconds on manual and wouldn't work again. I tried for quite a while. Am I most likely looking at a replacement? Thanks.
Fau is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 08-24-2013
Member
 
Scallywag2's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: St. Augustine FL
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 6
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

Did you check the fuse and wiring? I replaced my bilge pump because it did not work and learned I kicked and broke the wire to the battery. That was an expensive replacement that did not need to have happened.
Scallywag2 is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #3 of 8 Old 08-24-2013
snake charmer, cat herder
 
zeehag's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: refitting a formosa in exotic tropical locations....
Posts: 1,790
Thanks: 8
Thanked 28 Times in 28 Posts
Rep Power: 7
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

check your connections and crimps. also check positioning of the switch..my pumps each have 2 switches--one with metal plate and one breaker. the two have to both be in proper position for auto to function, otherwise you are doing the on and off switch thing by hand.

this is mine in automatic on mode----

this is mine in all off mode.....


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

formosa 41, cruising tropics


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by zeehag; 08-24-2013 at 05:28 PM.
zeehag is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #4 of 8 Old 08-24-2013
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Rep Power: 0
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

Check the float switch as your pump is working on manual its probably the float switch. If its integral as is on some pumps you can wire in a seperate float swtch or take the pump apart and clean it thoroughly though udually when the float switch stops id US so either use a seperate float switch or buy another pump with the integral float switch.
The contacts in the float switch corode and cannot be replaced.

Mike
saltydognl is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #5 of 8 Old 08-24-2013 Thread Starter
Fau
Possibly improving
 
Fau's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: S Florida
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 4
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

The manual switch is no longer working either.

Do or do not... There is no try.
Fau is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #6 of 8 Old 08-24-2013
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Virginia
Posts: 1,210
Thanks: 3
Thanked 23 Times in 23 Posts
Rep Power: 6
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

I'd make sure you're getting full power to the unit. If you are, sounds like the unit is toast and needs to be replaced.

Catalina 34
chuck53 is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #7 of 8 Old 08-24-2013
Senior Member
 
bristol299bob's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Oriental NC
Posts: 240
Thanks: 39
Thanked 17 Times in 11 Posts
Rep Power: 5
 
Re: Bilge Pump stopped working completely

If pump does not come on when switched to manual, start by applying power to the pump directly to see if the pump is burned out. If the pump runs, you'll need to do some detective work tracing faulty wires, crimps, connections, switches. Etc.

Once you have the pump working on manual you'll need to check the float switch. And then the wiring to and from the float switch.

Takes some time and focus is all. If you are the DIY type get in there with a label maker, a DVM and a beer.

1977 Bristol 29.9
Surprise
Hull #5
Oriental NC
bristol299bob is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #8 of 8 Old 08-24-2013
Islander Yacht Fan
 
ECS-IB30's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Kent Island
Posts: 60
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 4
 
If you Have the rule switch for auto manual operation check the screw in fuse on the panel. ..
ECS-IB30 is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Email notifications stopped working TakeFive General Discussion (sailing related) 4 08-18-2011 02:03 PM
Installing automatic bilge pump in series with diaphram bilge pump... sweetdreamyamaha Gear & Maintenance 6 11-07-2009 11:36 AM
TV stopped working Omatako Electronics 6 10-18-2009 03:09 PM
fresh water system stopped working after fill-up Bene505 Gear & Maintenance 26 08-11-2008 02:47 PM
bilge pump not working hd1975 Gear & Maintenance 9 07-17-2008 02:56 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome