Yanmar YSB8 issues - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance
 Not a Member? 
  #1  
Old 09-23-2006
oft oft is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
oft is on a distinguished road
Yanmar YSB8 issues

Iíve had a few issues with the 1976/77 Yanmar YSB8 on the boat I bought this June. The surveyor insisted that I replace the plastic tank that had been used to replace the original metal under the cockpit floor (evidently the plastic tank was too close to the engine to meet code). Anyway, I was going through the old fuel in the plastic tank while waiting for over a month for my new tank to get finished. With about 3 gallons left in the tank, I went out on a particularly rough day. Upon my return, as I put in her reverse (at idle speed) to slow down at my slip, there was an large puff of black smoke. The exhaust was already running black so I figured I was into some bad, old diesel and it would be best to wait for the new tank and fuel filter. I did.

The following were replaced: the tank, the fuel filter (with a Racor 120AS), and the fuel lines to and from the filter. The mechanic drained the old tank in the process and the Ďfuelí smelled more like turpentine than diesel. He said it must have been several years old to smell like that. I also suspect that the previous owner didnít top the tank up in the winter. Anyway, with the new tank, new fuel (after reading a fair amount I went with a 20% biodiesel/80% diesel blend), new filter and new lines, everything seemed to be great. The exhaust went from black to mostly clear. If I put the throttle forward it would put out a bit of white exhaust and then return to clear fairly quickly. So, everything seemed good.

To get from the slip to sailing typically involves only about 5-10 minutes of motoring. The other day, maybe the 3rd time out since the new tank, etc., the wind died and we motored back for about an hour. In the process, the oil indicator started to flicker. Besides that, everything seemed to be running well. The next day I checked the engine when it was cool and found that the oil level was below the lowest point on the dipstick. (The oil had been changed in June so this mechanic didnít check it, however, we did notice an oil leak.) It took 1L of oil (out of 1.7L total capacity) to get to the mid way point on the dipstick. I took her out for a great dayís sailing and for the 10 minutes out of the marina the engine ran great (little exhaust, etc.). She also seemed to run great the whole way back until I put her (again at idle speed) first in neutral to glide down the dock into my slip and then into reverse to stop. For this minute or so she started to put out a fair amount of white exhaust and there was a slight burning smell reminiscent of barbecued steak (someone in the marina might very well have been cooking but I donít remember smelling anything after the engine was shut off). When I opened the engine compartment afterwards everything looked and smelled fine.

Could the large amounts of exhaust (constant large amount of black exhaust with the old tank/fuel and now the recent 1 minute episode) somehow involve an internal oil leak and/or the engine burning oil? I recognize that the external oil leak somehow needs to be fixed if itís draining 1L of oil in 4 months, but Iíd sure appreciate any insight/ideas into what to do about everything else.

Thank you.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #2  
Old 09-23-2006
Gary M's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Location: Sarnia ON
Posts: 673
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 9
Gary M is on a distinguished road
If you are seeing white smoke, is it water vapour? do you have a good flow of water out your exhaust? Perhaps your water pump is not working properly.

The black smoke could just be old build up in your exhaust hose. I am planning on replacing mine this year and cleaning out the exhaust riser. Any restrictions in these will reduce the engine power.

Good luck my last boat had the same engine and I loved it. Always started even in below freezing temperatures.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #3  
Old 09-23-2006
oft oft is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
oft is on a distinguished road
I forgot to mention that I also replaced the muffler and exhaust line recently. That didn't stop the black smoke but the new fuel tank, filter and fuel did stop it. Now I just get white smoke -- usually small amounts until the other night. The boat does have a good flow of water out of the exhaust so I don't think that's the problem.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #4  
Old 09-23-2006
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 2,394
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 11
cardiacpaul is a jewel in the rough cardiacpaul is a jewel in the rough cardiacpaul is a jewel in the rough
the ranger rick secret decoder ring exhaust smoke color wheel says...
white smoke = water...either vapor, or cooling jacket)
blue smoke=piston rings
black smoke=fuel

this rings true for gas or diesel engines
__________________
We are not primarily on earth to see through one another, but to see one another through

Some people are like slinkies: not really good for anything... but you can't help laughing when you push them down the stairs
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #5  
Old 09-23-2006
camaraderie's Avatar
moderate?
 
Join Date: May 2002
Location: East Coast
Posts: 13,877
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Rep Power: 15
camaraderie is a jewel in the rough camaraderie is a jewel in the rough camaraderie is a jewel in the rough
First...loss of oil is an issue. If you are not seeing a lot of black smoke AND ont seeing it in your bilge, then it is being pumped out in liquid form through your exhaust hose. Logical suspect would be the oil cooler or transmission cooler with a small leak.

Second...white smoke = vapor as CP says and it happens when you are under way rather than at the dock so I would check for restrictions in your water intake line, blockage in your exhaust elbow or heat exchanger.
What is your temperature gauge reading when you start to see the smoke? Is thermostat working?
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #6  
Old 09-23-2006
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Scotland
Posts: 2,267
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Rep Power: 9
Rockter will become famous soon enough
I trust it is starting OK? If so, you would have reasonable compression.

Black smoke is normally a sign of the injectors over-delivering fuel.

Oft.... if your oil pressure warning is flickering, you really must stop.... your engine has not got long to live if that wee light is on.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #7  
Old 09-24-2006
oft oft is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
oft is on a distinguished road
The engine starts immediately so the compression seems good. Also, I have added 1L of oil to get to the midpoint on the dipstick so there is no more warning light.

I don't have a temp guage only an overheating indicator light, but it is not coming on (the lights work because they flash on when I stop the engine) and the engine is throwing out a fair amount of water (it's raw water cooled). Interestingly, the white smoke does not appear to be an issue going out when the outside temp is still quite warm (~ 18 degrees C). I ran it at the dock for a while today and it seemed to run cleanly. It is only when I'm coming back and it is cooler that is seems to be the problem... Um, as I write this it occurs to me that at this point in the year there is enough moisture in the Vancouver air at this time at night (7PM) for condensation to appear on the coachroof. Could it just be that the 'white smoke' is the heated exhaust interacting with the water vapour in the air? (If so, maybe that's a problem with being a new boat owner... you hear horror stories and then when something happens you assume the worst instead of just considering the obvious).
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #8  
Old 09-24-2006
can't re member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 318
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 9
yotphix is on a distinguished road
You might be onto something there Oft. The othe day here in SoCal we had a Vancouver type day with moisture in the air so thick you could drink it and I noticed white "smoke" from a little honda outboard that hadn't appeared before (or since). Cars do it too in cool moist weather. Take a look at other boats around you and see if they are being followed by the same white cloud.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yanmar starter kavakava Gear & Maintenance 4 09-15-2006 12:59 AM
volvo vs yanmar fly452 Boat Review and Purchase Forum 3 10-17-2003 11:20 AM
Yanmar 2QM15 Bleeding Fuel System - HELP shipley Gear & Maintenance 5 03-11-2002 08:21 PM
Used Yanmar diesel???? Elusive III Gear & Maintenance 2 02-17-2002 03:30 PM
Yanmar (3GM 20hp) Blue Smoke Problem animaashi Gear & Maintenance 3 11-05-2001 07:18 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:56 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.