Engine Oil Problem - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance
 Not a Member? 
  #1  
Old 08-04-2002
Junior Member
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
soylentgreen is on a distinguished road
Engine Oil Problem

I have a mysterious engine problem:

I have a Universal 5432 35 hp diesel. The engine runs fine, however, it consumes TONS of oil (maybe on the order of 2 qts in 5 hours running time).

I can''t figure it out - I have no blue smoke (or any unusual emissions for that matter), no oil in the raw water discharge, and no detectable leaks from the engine.

It has to be going somewhere....Does anyone have any ideas?

Thx.

Matt
Reply With Quote Share with Facebook
  #2  
Old 08-05-2002
Member
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 38
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
lecomte38 is on a distinguished road
Engine Oil Problem

that is a bad sign. you are burning the oil like it was diesel fuel. your piston oil rings are stuck/broken. motor r/b time.
Reply With Quote Share with Facebook
  #3  
Old 08-15-2002
Junior Member
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
soylentgreen is on a distinguished road
Engine Oil Problem

Are you sure about my piston rings? I have full power, good compression, and no unusual emissions. I would think if my piston rings were shot I get a lot of blue smoke as well. Am I wrong?
Reply With Quote Share with Facebook
  #4  
Old 08-15-2002
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 14
navtron is on a distinguished road
Engine Oil Problem

On the universal 2cyl M 18 engines...they have a rubber tube going from the valve cover going next to the Air intake...This eliminates that oil smell....check to see if you have one and get it away from the air intake to see if it is blowing out major oil vapors.. maybe you have a check valve on yours & it went bad... good place to search out your problem. Good Luck!
Reply With Quote Share with Facebook
  #5  
Old 08-16-2002
Junior Member
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
soylentgreen is on a distinguished road
Engine Oil Problem

Thanks! Will have a look.
Reply With Quote Share with Facebook
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atomic 4 is 4 lovers agent4change Gear & Maintenance 11 08-07-2011 05:14 PM
Catalina 34 Starting Battery Problem Garytami Gear & Maintenance 6 03-06-2010 11:33 PM
engine facing aft with saildrive installation levenezia Gear & Maintenance 3 01-16-2005 10:35 AM
Funny Electrical problem Bruceo1 Gear & Maintenance 2 12-15-2003 06:01 AM
Raw Water in Engine wmwtlw Gear & Maintenance 3 02-25-2001 11:31 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:54 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.