Yanmar Idle doesn't return to low stop - SailNet Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 06-01-2009 Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 13
 
Yanmar Idle doesn't return to low stop

On my 3GM30 the cable doesn't return to the stop. I can pull it down by hand at the engine but at the wheel it stays up so that my low rpm is 1500. I've lubricated everything at the engine side to no effect. Do I need to replace the cable? Anything else I should try first?

Appreciate your help.

Ed Reiss
Being There
Freedom 38 #154
out of Jamestown, RI
ereiss is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 06-01-2009
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: N. VA
Posts: 656
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Rep Power: 8
 
Send a message via Yahoo to dacap06
Have you checked to make sure the cable sheath ends are not moving a little when you adjust the throttle?

T. P. Donnelly
S/V Tranquility Base
1984 Islander 30 Bahama
Pasadena, MD
dacap06 is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #3 of 4 Old 06-02-2009 Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 13
 
idle stop

I know the lower end isn't moving, haven't checked the binnacle end. Thanks for the suggestion.

regards,

Ed Reiss
Being There
Freedom 38 #154
out of Jamestown, RI
ereiss is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
post #4 of 4 Old 06-02-2009
Senior Member
 
Capnblu's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Squamish
Posts: 659
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Rep Power: 10
 
You need to tighten, and adjust your cables.

Why, why, why?
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

I Don't Know! I Don't Know!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Capnblu is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atomic 4 is 4 lovers agent4change Gear & Maintenance 11 08-07-2011 05:14 PM
Yanmar 2GM intermittent low power Northeaster Gear & Maintenance 21 07-31-2007 11:43 AM
yanmar 2GM low cooling water volume?? Northeaster Gear & Maintenance 3 05-30-2007 11:02 PM
Basic Thoughts on Tides Jim Sexton Learning to Sail Articles 0 11-17-2003 07:00 PM
Basic Thoughts on Tides Jim Sexton Seamanship Articles 0 11-17-2003 07:00 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome