SailNet Community

SailNet Community (http://www.sailnet.com/forums/)
-   Gear & Maintenance (http://www.sailnet.com/forums/gear-maintenance/)
-   -   Automatic Bilge Pump Won't Shut Off (http://www.sailnet.com/forums/gear-maintenance/55879-automatic-bilge-pump-wont-shut-off.html)

zoom555 07-02-2009 05:43 PM

Automatic Bilge Pump Won't Shut Off
 
Last year I installed a small bilge pump with a built-in float switch. I also installed an auto/manual/off switch and generally left the pump in auto mode.

After a long spring that involved a rudder rebuild and assorted related problems, I launched last week. I've discovered that the bilge pump no longer reliably shuts itself off. If left on auto, it will run until it's quite hot.

The pump is a Seasense Auto 800 GPH model (manufacturers' info here).

Any suggestions on how I might diagnose the problem?

Hobos 07-02-2009 06:32 PM

Bildge Pump
 
Sticky float or sticky contacts.

bubb2 07-02-2009 06:46 PM

It's gunked up. Pull it apart and clean it.

scottyt 07-02-2009 09:02 PM

i had several float switches fail, either wont shut off or wont run. i went the ultima electronic switch and its been fine. i just check it monthly and wipe it off, as most time i read about it not working was due to it being dirty

RogerDuncan 07-04-2009 09:46 AM

I agree - clean it out . bilges can get cruddy

OceanHound 07-06-2009 04:22 AM

I had the same problem twice with my Auto 500 GPH Bilge Pump
When the Auto Switch stops working, I just pull it apart and clean up the contacts. Usually lasts another 6 months before I need to clean it up again :)


All times are GMT -4. The time now is 05:10 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012