Autohelm ST50 Plus Wind problem - SailNet Community

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance
 Not a Member? 
  #1  
Old 04-02-2011
Junior Member
 
Join Date: Apr 2000
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
dweller is on a distinguished road
Autohelm ST50 Plus Wind problem

The wind-direction vane on the masthead transducer of my Autohelm ST50 Plus Wind is frozen in place & won't show wind direction (the wind speed works fine). I removed the vane, and the rod to which it was attached will not turn. I assume there's some corrosion there.

Does anyone have a schematic or know how to take the masthead unit apart, for repair?

Is there a company that will repair it? Raymarine won't.

Thanks,
Ron
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #2  
Old 04-11-2011
Junior Member
 
Join Date: Apr 2000
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
dweller is on a distinguished road
******quote*********
Ron,
I repair wind transducers and other old raymarine items. I am just finishing up a sail in Mexico but should be back in the states later this week. If you still need repairs, drop me a line and maybe I can help.

Dan
***************
Dan,

I tried to Private Mail you, but I don't post enough to allow me to private mail. I think I freed up the corrosion in the wind transducer--much soaking with PB Blaster. My only concern now is if the PB blaster did something bad to the electronics in the transducer.

I'd like your e-mail address, in case I might want to contact you later.

Thanks,
Ron
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #3  
Old 04-12-2011
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Colorado
Posts: 77
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 1 Post
Rep Power: 5
CaptainDan99 is on a distinguished road
PM sent with email,
Dan
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #4  
Old 05-07-2011
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Lake Monticello, VA
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
jaalex is on a distinguished road
Repair

Were you able to get it working correctly. In my case the vain points correctly but the anemometer doesn't turn unless we have a very strong wind. I'm thinking it mint be junked up.

Jason
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #5  
Old 09-16-2011
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
j.g.evans is on a distinguished road
Smile

Quote:
Originally Posted by dweller View Post
The wind-direction vane on the masthead transducer of my Autohelm ST50 Plus Wind is frozen in place & won't show wind direction (the wind speed works fine). I removed the vane, and the rod to which it was attached will not turn. I assume there's some corrosion there.

Does anyone have a schematic or know how to take the masthead unit apart, for repair?

Is there a company that will repair it? Raymarine won't.

Thanks,
Ron
Ron,
McMaster Carr has small metric ball bearings that will fit the transducer. There is not much electronics and the unit is easy to take apart.
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #6  
Old 10-14-2011
Junior Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Oldnertenacious is on a distinguished road
Autohelm St-50 windvane

My Autohelm St-50 windvane was damaged during re-installation. I am looking for a schematic or a knowledgeable repair person. Any ideas?

Thanks
JO
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #7  
Old 12-18-2011
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Brolgasail is on a distinguished road
Hi all
Did anyone find a solution to the jammed wind direction vane. We took it off and lubricated so that it then turned but then the digital display only showed 2 dashes. The wind speed was no longer showing. Not sure if this means it needs recalibration or is broken.
Brolgasail
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
  #8  
Old 02-21-2012
Junior Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
jeabell is on a distinguished road
Trying to reach Capt Dan regarding repair to an ST 50 wind transducer my email is jeabell@yahoo
Reply With Quote Quick reply to this message Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Autohelm ST50 tri-data & multi display jonaf Gear & Maintenance 3 11-28-2011 03:28 PM
Question from users manual of old Autohelm ST50 Wind. szigi Electronics 2 02-14-2011 08:27 AM
Raymarine/Autohelm ST50 Navdata Seatalk problem szigi Electronics 1 12-18-2010 01:44 PM
Autohelm ST50 Steering Compass hatch Electronics 0 05-04-2010 02:54 AM
Can I get an Autohelm 4000 /ST50 /Seatalk Brief? hertfordnc Gear & Maintenance 23 02-23-2009 11:41 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:15 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.