Lewmar Commander Hydraulic problems - SailNet Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 1 Old 05-17-2013 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Lewmar Commander Hydraulic problems

I have hydraulic winches and windlass connected to a single Lewmar Commander hydraulic pump...installed in the early 1990s I suspect. Never given me any trouble until recently the winches would randomly not seem to work. Cleaned electrical connections, topped off the hydraulic fluid, but I notice that the pump makes a lot of noise even when not under a load. The heavy wire running to the pump gets very hot, and after running a while, the pump cuts out completely. I suspect a thermal cut-out switch is tripped because the electric motor gets very hot.
Anyone have experience with these units? A plugged hydraulic line/filter? Worn brushes on the motor? Not sure what I should check next as pulling the whole thing out of the stern will be a big job.
Thanks for any suggestions!
Uliad54 is offline  
Quote Quick Reply Share with Facebook
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hynautics Hydraulic pump problems mcmichaelmcmahon Gear & Maintenance 1 03-29-2013 10:11 PM
Restoring a Commander sealface Pearson 8 11-11-2011 04:28 PM
Bianca Commander 31 Hmm Sailboat Design and Construction 1 10-31-2010 08:11 PM
Commander 31 bayme Boat Review and Purchase Forum 0 02-09-2003 12:29 PM
Lewmar Commander 4 Solenoid Replacement sci_fi Gear & Maintenance 1 01-23-2001 02:53 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome