SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues
 Not a Member? 


Thread: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
09-23-2013 11:18 PM
Chas H
Re: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

Since the motor is new to you also check the lower unit for lubricant.
-CH
09-23-2013 11:23 AM
Ulladh
Re: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

Check the gear shifter linkages. The high pitch sound, may be the motor slipping in and out of neutral.

The jumpy/jerky feel may be the motor shifting in and out of gear.
09-23-2013 09:31 AM
Sal Paradise
Re: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

The stalling is usually not serious... the high pitched sound? Worries me....I can only guess...... is the oil full? Perhaps a vacuum line popped off? There is one from the crank vent to the carb....
09-23-2013 07:52 AM
Minnewaska
Re: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

Bad gas, bad oil, I'm guessing this motor sat for a while. You should really do a thorough tune up. Engine oil and filter, lower gear case oil, fuel filter, air filter (probably just a washable element, spark plug, zincs (if more than half worn). You can try to run carb cleaner through the carburetor directly, such as Valvtec Marine Motor De-Carb. I'm not sure that adding to the fuel will do much, if she is already showing signs of trouble. You may need to re-build the carb altogether. You bought a low time engine, but sitting idle is worse than being used and having more hours.

By the way, were you getting a good tail of water flowing out from the cooling?
09-23-2013 07:06 AM
Gladrags1
Re: 4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

Bad gas is responsible for most operating problems. Try putting carberator cleaner in the tank and running it through. But first; does your motor have a window so you can see the oil level in the engine? I believe it should. Is the level at 1/2 way up that window? Do you have enough oil? If so, it's undoubtably bad fuel.

Keep a stabilizer in your fuel so you avoid this problem in the future.

Tod
09-22-2013 11:50 PM
hahnzy
4-stroke 6 hp Tohatsu Outboard Issues

I recently bought a slightly used (told there were about 10 hours on it) tohatsu 4-stroke 6hp outboard motor to use with a mercury inflatable dinghy. I took it out for the first time this weekend and it ran great on its first trip.

When I took it out again the next day, it seemed to be working well again, but after about 30 minutes of use it seemed to suddenly make a more high-pitched noise and became what I describe as "jerky" or "jumpy." It almost seemed as if it might stall, but when i turned down the throttle a bit it still seemed run somewhat smoothly (still sounded a bit louder and high-pitched).

I was wondering if anyone might have an idea as to what caused this - I have a few thoughts/things to add:

-I believe the motor is due for an oil change. The person I bought it from said it could use one in the near future.
-I used the gas that was sitting in the fuel tank when I bought it. I'm not sure how old it was and in retrospect this was probably a bad idea. Could this be the issue?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 08:40 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.