SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Paragon 3:1 Hydraulic Transmission Problem
 Not a Member? 


Thread: Paragon 3:1 Hydraulic Transmission Problem Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
12-10-2007 02:00 PM
LWinters Talk about rabbit holes. If i had it to do over again I would have repowered the boat instead of just rebuilding the trans. My gear was completely rusted out on the inside and beyond repair. That meant finding a completely different gear and rebuilding it. Overall, I went in for almost 8K. Probably could have repowered with a new yanmar and gear four 20K. At it is I've still got an old engine with a rebuilt gear.

Part of my problem was they didn't make a v-drive, hurth, or any other gear that had the same length and drop as the Paragon. That really did give me two choices, repower or get the exact same paragon. Oh well, I am back up and running. Best of luck with your project. If you are having Paragon work done I can recomend the guys at Federal Marine. Ask for Jim at (708) 352-2200. Tell him the guy with the rotted out P25L sent you.

LW
12-10-2007 01:42 PM
mcafzap So how did it all pan out? Were the economics frightening? Unfortunately I am experiencing very similar problems.

Steve
05-23-2007 10:25 PM
LWinters Nope, no more lucky than you. The heat exchanger for the cooling oil on the trans went bad letting salt water in. Bad news. Had to ship it to a Paragon specialist in the Chicago area. Can't wait to see how much this is going to cost.
05-04-2007 07:16 AM
NoWorry Hi LWinters,

The problem sounds familiar to me (unfortunately). I have had the same
problem. Shifting is ok, and the gearbox works when shifting
forward, but when shifting backwards (the lever is shifting though) nothing
happens exept an increase in RPM's.
I'm fairly sure you have a problem with the transmission discs inside the gearbox.

It was happening with me, completely out of the bleu, when i really needed
my reverse.
I was very surprised to found the forward gear working als usual.

In my case i had to replace (by a gearbox specialist) all the wheels/discs/sprockets inside of the gearbox.

I hope you are more lucky
05-02-2007 02:26 PM
LWinters Yeah Cam,

First thing I checked. I was really hoping it was going to be that simple. Cable was working properly and correctly positioned the shifting lever on the trans to the correct spot. Confirmed by disconnecting the cable and shifting manually. Proper throw was provided by the cable.

Only next step I can think of before calling in a big hitter would be to flush the fluid and refill. Not sure how much of a job that is.
05-02-2007 02:13 PM
camaraderie I'm no expert either but have you first checked the cable running to the transmission from the helm? Is it actually moving the linkage on the transmission when someone at the helm shifts? Breakage or slippage in these cables is a very common problem and a whole lot easier to solve than a real transmission problem!
05-02-2007 02:08 PM
LWinters
Paragon 3:1 Hydraulic Transmission Problem

So I went out for a ride the other day and was coming back into the slip a little fast due to some wind. Came in just right, killed the throttle, put the boat in reverse, throttled back up and nada. No reverse. Checked the cables and tried shifting the top lever manually and she will not go into reverse.

New to transmissions and canít find a manual for the trans so a little lost. Any ideas how to trouble shoot this?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 05:41 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.