SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > engine trouble
 Not a Member? 


Thread: engine trouble Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
01-23-2008 07:33 PM
camaraderie 1. Remove input hose from pump to insure water is getting to it. If not...clean out hose and through hull.
2. Remove hose from pump to heat exchanger...turn engine on briefly to unsure pump is pumping water. If not ...replace pump gasket and replace impeller while you are at it. Try again.
3. If you now have good flow out of the pump but not out the back of the boat...the you have a blockage in the heat exchanger or mixing elbow, which should be removed and cleaned.
01-23-2008 06:41 PM
jrd22 I agree with JohnPollard above. If the gasket on the raw water pump is leaking it can and will suck air in and possibly fail to draw water in. Put some sealant on it and try again, if it still does not prime follow the other instructions that have been given here. Start at the seacock and make sure you are getting water, then check strainer and on through the system.

Good luck, John
01-23-2008 04:44 PM
speciald Most water pumps have a weap hole that will drip if the seals in the back of the pump are worn and need replacement. This is another source of the drip. If the pump still drips after replacing the gasket,check the pump manufacture's web site for an exploded view of the pump and the part # for the seals - usually two.
01-23-2008 12:33 PM
JohnRPollard
Quote:
Originally Posted by marinoinPV View Post
hello everybody
since first time i had problem and thanks to people here had fixed i have been enjoying my stay in my Catalina and doing lot of sailing in the bay of Banderas,but now i have problem. Water stopped coming out of the exaust. I trace the water intake and i opened the oberdorfer pump and the impeller is fine but i a gasket is missing and some (a bit ) water is leaking ,could this be the problem or i have to go further and open the heat exchanger which frankly im not sure how it works. pls if someone can shed a bit of info or some diagrams of the engine i will be much obliged!
Respect
Marino
Marino,

By "oberdorfer pump" are you referring to the raw water pump (i.e. the one that pulls water from outside the boat and pushes it through the heat exchanger)?

If the gasket to your raw water pump is missing, and the pump is dripping, then I would suspect the pump is sucking air due to the bad seal from the missing/worn gasket. If any air is being sucked in at the pump, it will lose suction and not draw the raw water in. My advice would be to replace the gasket as a first step, to stop the leak and seal the pump so it won't pull any air in. Then move on to the other suggestions above. Good luck.
01-23-2008 12:05 PM
chucklesR Catalina 30, so either the universal M25 or the 12hp. My buddies m25 came with no strainer - f'in Catalina saving a buck.

If you popped the pump face plate for the impeller and found no problem you either closed the seacock before hand, in which case you know if it was closed/open before - or if you didn't close the seacock and opened the water pump and the boat didn't sink then you have a blockage elsewhere before the pump.
If the seacock to the raw water is open, close it (handle down tight against the hull). Disconnect the hose leading from the seacock to either the stainer if one is installed, or the pump if not and check it for flow (blow air through it)- if that hose is clear - quickly crack open the seacock just a fraction and see if water shoots in, then close it. If water came in the thru hull is okay, if not you have a blockage on the outside that needs to be cleared away.
If water came in from the seacock, and the hose from the seacock was clear follow that path to all the way to the pump (including the strainer if one is installed) to ensure that it's open to water flow (blow air if needed to make sure it's open) one step at a time; reassembling as you go.
If you find a blockage clear it or replace the hose with a properly rated replacement hose.


When done DON'T just open the seacock and go, carefully check for leaks and fix them before you go topside to start the engine. If it leaks without the engine running it will gush once the pump cranks up.



If the water path to the pump is all clear it gets more complicated - come back for more input then.
01-23-2008 11:47 AM
sailingdog It would help if you said what engine and boat you had, and how it was setup... Might also want to read this post to get a bit more info on how to get the most of the time you spend here.

The seacock and strainer are probably the problem... and should be checked first. You do have a big bronze raw water strainer, right???
01-23-2008 11:43 AM
Rockter Are you getting water to the impeller?
Sometimes a plastic bag outside the hull can stop the flow entirely.
It happened to me.
01-23-2008 11:37 AM
chucklesR For leaking fix/replace the gasket and no that's not your problem.
You've got to tell us what type engine you have, whether or not the seacock for raw water is for sure open, if you have a strainer and whether of not it's clear, we can't help without a lot more information.

In the meantime - check your seacock and strainer, after the impeller those are your most likely problems.
01-23-2008 11:30 AM
marinoinPV
engine trouble

hello everybody
since first time i had problem and thanks to people here had fixed i have been enjoying my stay in my Catalina and doing lot of sailing in the bay of Banderas,but now i have problem. Water stopped coming out of the exaust. I trace the water intake and i opened the oberdorfer pump and the impeller is fine but i a gasket is missing and some (a bit ) water is leaking ,could this be the problem or i have to go further and open the heat exchanger which frankly im not sure how it works. pls if someone can shed a bit of info or some diagrams of the engine i will be much obliged!
Respect
Marino

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 09:29 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.