SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Campbell Sailer Prop Problems
 Not a Member? 


Thread: Campbell Sailer Prop Problems Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
09-16-2003 07:20 AM
FlyBri737
Campbell Sailer Prop Problems

Yes. I had the same issues on my Hunter 380. I lost RPM''s which I expected because the prop had a higher pitch, but I didn''t lose any speed and the boat actually seems faster under sail.

My problem went even deeper though. After the first day, I lost about 300 more rpm''s and never got them back. I checked all the obvious stuff and no change. Ended up repitching the prop to gain more rpm on Yanmars advice.. got back rpm, but on day 2 lost 300 rpm again and can''t seem to get them back.

Funny thing is the engine never seems to load up (no black smoke)...

Just curious, what were you using to gauge your speed? And were all the conditions the same before and after? (wind, bottom, current,etc)
09-16-2003 01:30 AM
halyardz
Campbell Sailer Prop Problems

This spring I installed a Campbell Sailer 15x9 three blade on my older Tartan 33. That was the spec their computer picked. Now I''ve noticed decreased vibration (good) but lost at least 250 rpms at max throttle and about 1 kt. Anybody else experience this?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 02:55 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.