SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > Yanmar diesel ran without water cooling
 Not a Member? 


Thread: Yanmar diesel ran without water cooling Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
09-13-2009 07:32 PM
RichH Be sure to re-torque the cylinder head as if high temperature soaked the head area the engine bolts may have permanently elongated due to the extreme temp. Otherwise, just keep an eye on the engine - including 'profiling' the engine with an infra-red thermometer (record temps vs. various areas of the engine) to be able to 'see' if/where thermal problems are developing (good idea for any engine).
09-13-2009 04:50 PM
roline Running an engine without coolant forces the oil to act as a coolant as well as lube. It can not transfer the heat as well as water. Areas that will take the brunt would be the cylinder bores if the pistons thermally expand and score the cylinder walls and the excessive heat can take the temper out of the piston rings. Also in the head the excessive heat can cause the valves to expand in the guides and score. Valve stem seals also can be pre-maturely aged and may start to leak. A sever over temp will age the oil and give it a funky smell.
Damage would be noticed by hard starting, low compression or by white exhaust indicating burning oil. ( oil level change also)
Extreme over temps will also affect gaskets and bearings and warp heads. We had a small block chevy on an engine dyno running a thermal shock test run at WOT without coolant due to a dyno controller dying. The engine was stopped when this was detected. The oil stunk but the engine still started and ran when the oil was changed out after it was allowed to cool.
09-13-2009 01:10 PM
WanderingStar My sb12 used to burn up head gaskets. The cooling passages were clogged. But it kept running fine when hot, though I don't like to motor far anyway.
09-13-2009 12:55 PM
sawingknots i did the same thing with my ysb 12 about 2 years ago,i've not saw any damage,i would just continue to run it and maybe keep an eye out for water in the oil[blown head gasket]if you see no damage after about 4 hours running i'd say its fine
09-13-2009 11:14 AM
msinclair
Yanmar diesel ran without water cooling

My 1975 Tanzer 26 has a Yanmar YSE 8 which was run about 1 hour without the water intake being connected in June 2009. The water impeller was replaced as was the burnt out exhaust pipe. The engine appears to run well except a small leak from the water pump. Should I be concerned about other damage to the engine? Should it be disassembled? What damage should we look for?
thanks,
Mike Sinclair

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 09:47 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.