SailNet Community - Reply to Topic
Thread: Tachometer not working?? Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below

  Topic Review (Newest First)
08-02-2006 08:08 PM
camaraderie When my alternator belt breaks...the first sign I have is that the RPM's drop to zero as the tach no longer gets fed. I know it sounds stupid...but check your belt if you haven't already! Otherwise it is likely the tach wire as indicated by the other posters.
08-02-2006 11:17 AM
nhollystu The signel that drives most tach's comes from the connection marked tach or has a sine wave marked next to it ~ it sends un rectified ac type voltage that the tach sees as rpms
06-30-2005 06:22 AM
Tachometer not working??

Thank you, I will check it out and will let you know.
06-30-2005 03:28 AM
Tachometer not working??

I recently had that problem on my Westerbeke 21. Hour meter worked & tach did not. Prior to my tach stopping, I had removed the alternator in order to do some engine work. The wiring that ran to my alternator ran thru a corrigated plastic tube. When I put everything together, I had not tucked the tube all the way back to its proper position. When I started the engine, everything worked fine. After about 1 hour underway, the tach stopped. What happened is that the plastic tube came in contact with the manifold & melted. This in turn damaged some of the wiring it contained. I replaced the damage sections of wiring & solved the problem. Your wiring may be similarly damaged or they may have some corrosion. Check that out 1st. Otherwise, the problem may be in the alternator itself.
06-27-2005 08:01 AM
Tachometer not working??

I have a westerbeke 40 and a westerbeke control panel. Few days ago the tachometer stopped indicating the RPM, however, it still keeps trach of the hours of operation.

Do I have to replace the tachometer or can it be fixed??

Any suggestiion will be greatly appreciated


Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome