SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > oil in coolant Ford Lehman
 Not a Member? 


Thread: oil in coolant Ford Lehman Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
11-13-2011 11:59 PM
Capt Len Further to the heat x for trannie. I believe it should be fresh water cooled in series with the engine hx .Tranny cooler is first in line. Reason? Isolates from salt water corrosion. If raw water pump spits out little rubber bits they don't get caught in small tubes. And if you anchor in an old booming grounds the tiny water borne debris go right thru the big hx and out the exhaust.Been there.
11-08-2011 07:57 AM
MARC2012 Have had both hx go bad,different boats,when the smaller(trans) went out oil out exhaust.When engine hx added water to day tank.marc
11-07-2011 09:44 PM
Capt Len Maybe two different problems. The smaller exchanger is probably for the transmission if it's on salt water does it have zincs or is it vulnerable to electrolysis. I'll bet the brown sludge is normal if it hasn't been flushed and maintained
11-07-2011 01:42 PM
PatrickAlaska Thanks for all the great suggestions so far. They are extremely helpful. My responses to the issues laid out:
1) Yes, it has been way too long since I changed the coolant and that is likely contributing to the dirty color and needs to be changed regardless.
2) Numerous signs are pointing to the heat exchanger. There is a bit of a sheen on the water from my wet exhaust (even after warm up) and I noticed that after running the engine for a while, there wasnt any pressure on the radiotor cap when I was doing the test this time.
There are two heat exchangers on my engine...one smaller one for the oil and one larger one I assume cools the engine water coolant. I imagine it is a good idea to get both tested. One would think that the leak would be at the oil cooler, but the confusing thing to me is that it is cooled by raw water and shouldnt mix with the engine coolant. Possibly both are bad as the oil cooler sits in front of the raw water coolant....maybe oil comes in to the system from the oil coolant leak then gets into the coolant from another leak in the fresh water/engine coolant cooler downstream?

Thanks again....
11-07-2011 12:13 PM
LakeSuperiorGeezer The closed part of the cooling system should have a pressurized radiator cap. Get the engine warmed up and see if there is any pressure. If there is you know there is no leak in the heat exchanger. However, if there is no pressure it could also just be a bad radiator cap. Caps need replacement about every five years. I’ve seen them go ten. Another thing to try is getting a hydrometer for testing the concentration of antifreeze. Something less than 50% would allow corrosion even if the coolant has been changed every five years to replenish the rust inhibitors. Back a little more than five years ago, antifreeze seemed to last about two years for the inhibitors and scale formation in radiators was also a big issue. Also, if there are chlorides (found in table salt and seawater) corrosion will be accelerated. The most vulnerable parts of the engine for corrosion are the soft plugs on the side of the block and water pump impeller, but with a little luck, you are probably OK, especially if the soft plugs are bronze. I do not know anything about heat exchangers; however, my guess is that since the metals are designed to resist seawater corrosion on one side, the side for the engine is also probably quite corrosion resistant. Don’t forget to check your thermostat. If open just sitting there on the bench, replace it. If you really want to know, check to see if it starts to open at the rated temperature stamped on the thermostat. I did a search and found this http://www.sailnet.com/forums/newpor...mperature.html a posting by HELLOSAILOR, see post number 5 that looks right. I would qualify his answer by saying that a high temperature thermostat in a direct cooled engine in fresh water will result in scale in the engine if the water has a lot of hardness. I saw this on boats in Lake Mead on the Colorado River where scale causing lots of head cracks.
11-07-2011 10:41 AM
dabnis I have read that after a long time the anti-freeze coolants lose the rust inhibitor additive
capability? With an iron block engine rust could possibly start forming resulting in the brown color? If the heat exchanger is leaking salt water into the coolant it could perhaps have the same effect. Short of tasting the coolant there may be a way of testing the coolant for salt?

Dabnis
11-07-2011 08:01 AM
kd3pc heat exchanger leaking...known to happen on the older Lehmans...pretty cheap to replace or may get by with a rodding/cleaning/boil at the local radiator shop...

Call Bob or his Son at American Diesel in Kilmarnock, VA....he is the expert on these. He can tell you more in a phone call, than most mechanics can on site.
11-07-2011 04:37 AM
SloopJonB
Quote:
Originally Posted by PatrickAlaska View Post
Hi Guys,

I was changing coolant the other day in my Ford Lehman 4 cyl diesel 85 hp and found some pretty dirty coolant (brownish color, inside of coolant reservior a bit oily too). I immediately thought of a head gasket problem so I bought a Napa combustion gas tester and gave it a try. I followed instructions carefully (got the engine good and warm) and then gave it the test. I used the tester 3 times and received a negative result each time (liquid in tester stayed blue). I suppose this means I dont have a leaking head gasket, but oil appears to be coming in somehow. Any suggestions for what to look for? Some other info....the engine runs like a champ, no loss in power recently, but a bit some blueish smoke out the exhaust. Also, the oil doesnt have a greyish tint and no milky residue on the oil cap (dont see much evidence of water in the heads).

Thanks in advance....Patrick
I've seen some nasty brownish stuff in automobile coolant tanks - it was just dead coolant with some rust and scale in it. I'd flush it with fresh water and refill it with coolant mix, run it until warm, let it cool and pressure test the cooling system first.
11-07-2011 12:40 AM
PatrickAlaska
oil in coolant Ford Lehman

Hi Guys,

I was changing coolant the other day in my Ford Lehman 4 cyl diesel 85 hp and found some pretty dirty coolant (brownish color, inside of coolant reservior a bit oily too). I immediately thought of a head gasket problem so I bought a Napa combustion gas tester and gave it a try. I followed instructions carefully (got the engine good and warm) and then gave it the test. I used the tester 3 times and received a negative result each time (liquid in tester stayed blue). I suppose this means I dont have a leaking head gasket, but oil appears to be coming in somehow. Any suggestions for what to look for? Some other info....the engine runs like a champ, no loss in power recently, but a bit some blueish smoke out the exhaust. Also, the oil doesnt have a greyish tint and no milky residue on the oil cap (dont see much evidence of water in the heads).

Thanks in advance....Patrick

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 11:39 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.