SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > Yanmar Fuel Problem?
 Not a Member? 


Thread: Yanmar Fuel Problem? Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
10-06-2012 12:52 AM
HUGOSALT
Re: Yanmar Fuel Problem?

Had same problem with my 3GM years ago, checked all the usual
suspects as stated above. Found best/easiest way to locate/eliminate problem was to hook up a little aux. tank and fuel line (like the outboards use) then proceed to bypass all fuel delivery lines and filters. Go straight into motor and then work your
way back. Will make short work of isolating problem.
All these years later I still take that little tank as a back up/day tank when I take my little cruises.

There are several good threads that address same problem.
10-05-2012 11:11 PM
CalebD
Re: Yanmar Fuel Problem?

Wouldn't a blocked or constricted exhaust line also produce these symptoms?
Is there a color to the the exhaust gases before it stalls? Do you see exhaust gases?
What noises does it make when it shuts down? Does it gradually shut down or stop kind of quickly?

Fuel supply is the obvious culprit covered by the above posts.
10-05-2012 07:34 PM
dabnis
Re: Yanmar Fuel Problem?

Forgot this, some lift pumps may have an integral filter inside?

Paul T
10-05-2012 07:27 PM
jppp
Re: Yanmar Fuel Problem?

it was #2 for me after changing filters, bleeding system, swapping out suspect fuel.....
It was crap and 2 ziptie heads blocking fuel pick up. Which was not a pickup per se but a supply fitting at bottom of tank that was being obstructed when the boat was slowed while approaching dock or mooring. The worst time for a stall as far as I'm concerned.
10-05-2012 07:20 PM
dabnis
Re: Yanmar Fuel Problem?

Maybe:
1. plugged tank vent
2. plugged or partial blocked fuel pickup tube screen in tank
3. air leak in hose couplings or filter body
4. hose collapsing inside

This may show where the air leak, if any, might be:

The Diesel Page, Electric Lift Pump and Racor Filter installation

Paul T
10-05-2012 07:04 PM
Julie303
Yanmar Fuel Problem?

Our last time out, engine (Yanmar 2GmF) ran for 10 minutes and then revs decreased and engine stopped. Would not restart. Changed all filters. Bled appropriate parts of fuel system. Restarted and it ran smoothly for about 5 minutes, then decelerated and finally stopped just like before. What are most probable causes and fixes?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 12:38 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.