SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > stalling at idle
 Not a Member? 

Diesel This is a forum dedicated to diesel engines and their applicable accessories.


Thread: stalling at idle Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
07-25-2013 04:22 PM
birdlives
Re: stalling at idle

just to follow up, I checked thru all the fuel lines and bleed points, bottom line was fuel showed up everywhere except at the injectors...I have pulled the injector pump, taken it to a shop where they found some blockage and removed it (quite a relief since this only cost $125 and a new pump is over $1500...gotta love Volvo spares)

in the next few days I will reinstall the pump and if I bleed it correctly I am hoping it will start right up and will not have the stalling problems

I will keep you posted
06-30-2013 11:03 AM
Minnewaska
Re: stalling at idle

Quote:
Originally Posted by birdlives View Post
thanks for the reply, I do get some smoke idling at the dock. It is greyish....
Uh oh. Now I'm worried about whether you have a combustion or valve issue. Grey/blue ish smoke is usually oil. If your rings are worn, they may be seating better at higher rpm and pressures and not holding enough compression when idle. It would be starting okay, because the cylinders haven't expanded from heat yet.

Fingers crossed. Have the compression checked. Its fast and simple.
06-30-2013 09:12 AM
birdlives
Re: stalling at idle

thanks for the reply, I do get some smoke idling at the dock. It is greyish.

The feed pump (near the secondary filter) has been recently replaced.

I was also thinking the next step was to have the injectors cleaned. Is there any way to tell if the fuel pump is failing? That seems like its going to be an expensive part.

Would the engine run well over 1500 rpm if the fuel pump was failing?

Ron
06-30-2013 07:12 AM
Minnewaska
Re: stalling at idle

Insufficient fuel. You hit the first culprit, so if you're sure the filters are not clogged, are the injectors dirty? Maybe as simple as the throttle pulling back too far? Possible, but uncommon, a failing fuel pump.

Are you getting any kind of smoke when running at high rpms, even at the dock in neutral?
06-29-2013 08:41 PM
birdlives
stalling at idle

Volvo MD2040c stalls at idle speed 1000 rpm when left there a few minutes.
Starts normally, runs at normal cruising speeds but when I come in to dock, need to idle to reduce speed, need to shift to reverse etc the engine stalls.

I have changed the primary and secondary fuel filters, had my fuel polished and the tank cleaned. There was a lot of sediment. This did not fix it.

Any suggestions for a next step? I searched Nigel Calders book but did not see this as one of the things on the troubleshooting chart.

Ron

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 02:08 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.