SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Auto bilge won't work
 Not a Member? 


Thread: Auto bilge won't work Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
08-13-2013 11:24 PM
bristol299bob
Re: Auto bilge won't work

I use water witch switches on my primary and secondary bilge pumps. I'm happy with them. They have out lived many pumps that they control.
08-13-2013 10:31 PM
asdf38
Re: Auto bilge won't work

I don't have an auto switch but what about solid state?

If I were adding one (and I might), I'd be looking at this
Bilge Switches : Water Witch Inc., High quality bilge products
08-13-2013 07:22 AM
Minnewaska
Re: Auto bilge won't work

Float switches should be mandatory spares. Simple fix.
08-12-2013 01:41 PM
MarkSF
Re: Auto bilge won't work

I had a problem where mine wouldn't work in manual OR auto, and it was one of the crimps down there. The environment is very corrosive, and only best practice will do when it comes to the connections : crimps with adhesive heat shrink.

The float switch is a popular problem too.
08-12-2013 12:53 PM
Cruisingdad
Re: Auto bilge won't work

Quote:
Originally Posted by Fau View Post
When I switched it to manual it worked fine. Couldn't get the auto to work even when i lifted it as high as it could go. Any suggestions on 1st step?
Most likely the switch. I have had two switch failures in the past few months. Best way to test, as mentioned above, is to put a meter on it.

Brian
08-12-2013 08:32 AM
blutoyz
Re: Auto bilge won't work

You already know the pump works so check the switch connections. 10 minute fix with an 8 minute nap
08-11-2013 08:26 PM
zeehag
Re: Auto bilge won't work

check all connections. it should work if both switches are turned to on and auto..there may be a metal plate switch that is man and auto and it sometimes gets changed without awareness of human on board--is a gremlin thing.

when my auto switch failed it failed turning pump ON, so check all connections. prolly isnt the automatic switch this time.
08-11-2013 07:29 PM
sawingknots
Re: Auto bilge won't work

I've never had one that worked correctly,now I don't use one,i'd rather not depend on something that may or may not work!instead I check my boat frequently and also the conditions of thru hulls etc
08-11-2013 07:12 PM
Waltthesalt
Re: Auto bilge won't work

Check connections, they're usually the problem. If you have a test meter, check that when you lift the float the voltage to ground goes from an open circuit to 12V. You could also use a DC light bulb.
08-11-2013 06:10 PM
Fau
Auto bilge won't work

When I switched it to manual it worked fine. Couldn't get the auto to work even when i lifted it as high as it could go. Any suggestions on 1st step?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 05:00 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.