SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Cooling pump blues
 Not a Member? 


Thread: Cooling pump blues Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
01-30-2002 12:55 PM
sanuni
Cooling pump blues

Good point.
SOLUTION FOUND! It was a bad gasket. I just installed a new gasket and now it pumps like a champ!
01-30-2002 12:21 PM
bobneidhardt
Cooling pump blues

sanuni,

Change the impeller ! If it doesn''t solve the problem, now you have a spare. Not a bad thing.

Bob
01-30-2002 04:10 AM
sanuni
Cooling pump blues

I have a Universal Diesel; I believe 14 hp with a heat exchanger. I have not checked the thermostat, as it “appears” to be the raw water pump. The flexible impellor pump only produces a flow if the pressure side is held below the water level and even then it has VERY little pressure.

I’m not sure if the flow volume is diminished; it trickles (when held below water level) with the engine off, but “flows” well enough through the heat exchanger to keep the engine cool while running as long as the hose is NOT connected to the engine exhaust (or held above the water line).

Water flows freely, when blown or sucked, through both the intake AND the discharge at the pump. And the light flow appears to be the same before and after the heat exchanger.

Yes, it spins with the cover off and the impellor appears to be well seated in the shaft (which is directly geared into the engine…no belts).

Please don’t take anything I’ve said as final as I realize that if everything IS as it APPEARS this pump would be working great :-). Any suggestions are appreciated.

01-30-2002 02:57 AM
OzBeowulf
Cooling pump blues

You didn''t mention the thermostat. Have you removed and test it? And what about calcification in hoses, etc? Is the water flow at the exhaust flow normal or diminished?

Also, just a thought, but are you absolutely sure the rubber impeller is firmly bonded to the bronze inner core?

I''m thinking that you''ve seen the impeller go around with the pump''s cover plate off, but the drag on the end plate is slowing or stopping impeller rotation in actual use. This was a real problem for many GM series Yanmars a few years back.

Otherwise, it''s hard to tell. What brand diesel? Have you cleaned the heat exchanger or just eyeballed one or both ends?

Good luck,

Glenn
01-29-2002 05:45 PM
sanuni
Cooling pump blues

I''m having trouble with my Newport 27''s raw water pump which is causing the diesel engine to overheat. After looking for an obstruction in either the intake or exhaust side, including the heat exchanger, I found nothing. The flexible impeller spins with the motor and appears to be in good shape. Any suggestions?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 09:43 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.