SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Rule Bilge switches
 Not a Member? 


Thread: Rule Bilge switches Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
08-15-2007 01:42 AM
sailaway21 Wiring deficiencies will result in heat in the wiring and the switch, as it trys to draw it's required amperage through compromised wiring, and the heat will fry the new switch. I'd look to the wiring first.
08-15-2007 12:49 AM
sailingdog Keeping the electrical connections out of the bilge as much as possible is a good idea in general. If you do have to make electrical connections inside the bilge, either seal them with the adhesive-lined heat-shrink tubing as TB has suggested, or use the liquid tape electrical sealant to seal them.
08-14-2007 09:49 PM
TrueBlue In my experience troubleshooting bilge switches, nine times out of ten, a float switch failure is caused by improper wire connections.

In wet bilge areas, I've learned to only use marine grade wire crimp connectors with marine grade heat shrink tubing - which has an adhesive activated by the heat gun used to shink the tubing.
08-14-2007 09:00 PM
DWrate The switch moves freely through the range of intended motion, nothing is stuck. I didn't have my multi-meter when I discovered the problem so I didn't check the switch continuity.

I bypassed the switch, the pump works great. When I first discovered this, it seemed like the pump was not receiving sufficient current because it was making only a slight 'whirring' sound and not the usual sound.

No matter what, I will replace the switch but I don't know if I had a defective switch or I have a different problem....
08-14-2007 05:51 PM
sailortjk1 I'm sure ours is the original from '01.
Never had a problem, than again, our float switch rarely kicks in.
We have very little water in our bilges.
I do check it perodically just to make sure its still working.
08-14-2007 05:49 PM
Cruisingdad Oops, edit what I just wrote. You said the switch. Sorry, I am running here. Let's see, are you talking about the float switch? They have gotten clogged on me before and had to be cleaned out around the arm.

- CD
08-14-2007 04:48 PM
DWrate
Rule Bilge switches

Hi all, I recently replaced a years-old Rule-A-Matic bilge switch with exactly the same product. It failed within 2 months. Has anyone experienced a life cycle this short?

Is there a better solution?

Thanks
David

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 09:50 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.