SailNet Community - Reply to Topic
Thread: Balancing Engine Weight While Aligning Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below

  Topic Review (Newest First)
04-16-2009 04:10 PM
SteveInMD The tolerance is usually 0.001" per 1/4" of shaft diameter.
04-16-2009 03:07 PM
MJBrown Redfish, the balance of engine weight isn't something you can control so don't worry about it. Instead make sure you support the drive shaft so that it's not sagging and giving you a false reading. If it's a relatively short drive shaft then it may not be an issue, but I'd check to see how much vertical play there is in the shaft prior to performing the alignment and support it accordingly. The tolerances betwen the two plates are usually in the .004" range with a +/- of .001". (check your manual for the exact specs for your engine/boat) If the drive shaft is sagging it won't have to be so by much to throw your adjustment off. Also make sure the edges of two plates are aligned all the way around. You don't want any side to side offset between them. Good luck.
04-16-2009 02:35 PM
tommays With a smile do you really thing they glass in the engine bed level ?
04-16-2009 02:29 PM
SteveInMD Redfish... It's really tricky to get it right. Good luck - I know what you are going through.
04-16-2009 12:49 PM
svHyLyte The minor difference in the height of the motor mount locking nuts to properly align your shaft will have virtually no measurable effect on the weight distribution. A 2" difference in the height of the supports from side to side only moves the CG about 4/100's of an inch toward the low side. A 3" difference for forward to aft only moves the CG about 6/100's of an inch to the low side. You body weight on the cockpit seats has far more effect.

04-16-2009 08:42 AM
Redfish SteveInMD, that sounds reasonable. We are taking a couple of days off this project and we'll try again this weekend. Thanks.

negrini, yes, several of the smaller Yanmar use different mounts on different corners. My 3HMF5F however uses four of the same mounts. This is confirmed in my Yanmar manual and three different Yanmar distributors.


John L.
04-15-2009 05:37 PM
negrini PYI sells engine mounts to stand for different weight, based on engine type/model. In my case, the front mounts were suposed to withstand higher weight than the rear ones. I just focus on alignment, and leave to the mounts to carry the load. Your Yanmar dealer should be able to recommend specific mounts for each corner/side ....
04-15-2009 05:29 PM
SteveInMD In theory you should be able to have both exact alignment and fairly even weight distribution. The weight distribution wont be exactly even since different corners of the engine weigh different amounts. I think you need to keep working on the adjustment. First get the coupler in the correct location with the mounts closest to the coupling, then align it with the mounts farthest away from the coupling.
04-15-2009 04:42 PM
Redfish If only it were that simple.

Adjusting so the bolts showed the same amount of threads may help distribute the weight, but it doesn't align the engine!
04-15-2009 03:38 PM
DwayneSpeer Don't know for sure but I'd make sure the engine mounts bolts were all adjusted with the same amount of threads showing thru each of the adjusting nuts.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome