SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > M25XP seawater pump will not pump
 Not a Member? 


Thread: M25XP seawater pump will not pump Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
04-22-2010 11:47 PM
olson34
Hours and Wear

Quote:
Originally Posted by anemoneii View Post
By hooked to the riser I meant the hose was attached to the exhaust riser. I always pull water from a bucket.
If you "uncloak" and fill in your boat model and year and sailing venue, this can sometimes allow more focused help.
For instance, I have an '88 M25XP. At about 1900 hours we replaced the entire Oberdorfer raw water pump -- not because the impeller was bad, but due to wear in the cast pump chamber. In our particular river there is significant silt present year around in the water and it is actually a very fine but "sharp" sand of volcanic origin.

Previously we once had to machine the grooves out of the cover plate, about a decade ago, and found that in the last year even a new impeller would not move water as fast as expected.
With the wearing away of the metal, the pump chamber gets a bit larger inside and the rubber vanes start losing some of their sealing and pumping ability.

Perhaps not a problem for you, but an example of why some parts (sometimes) do need to be replaced.

So, how may hours on yours? Water siltation a problem?

Regards,
L
04-20-2010 10:01 PM
anemoneii By hooked to the riser I meant the hose was attached to the exhaust riser. I always pull water from a bucket.
04-20-2010 01:20 PM
Stu Jackson "hose hooked to the riser?" What does that mean? You shouldn't be connecting a hose directly, but rather using a bucket of water for the pump inlet. The vane pumps can pick up only a few feet of head and should self prime.

What pump? You could have a Sherwood or an Oberdorfer. If it's the latter, check the faceplate - it needs to be smooth. The inside of the faceplates gets gouged over time and either need to be replaced or serviced to flat.
04-18-2010 08:15 PM
anemoneii Thanks I will try again tomorrow
04-18-2010 08:07 PM
anemoneii Thanks I will try again tomorrow
04-18-2010 06:25 PM
klem Did you try it again afterwards? The reason that I ask is that if you have airlocked the pump, the riser can add just enough backpressure so that the pump can't push the air bubble through and get to water.
04-18-2010 06:07 PM
anemoneii
M25XP seawater pump will not pump

I started my engine at the boat yard today and the seawater pump would not pick up water with the hose hooked to the riser. Disconected it pumps like mad all the way thru the heat exchanger and all hoses. With the hose hooked to the muffler and disconnected from the raw water pump I can blow freely thru the hose thru the heat exchanger and into the exhaust system.

Ideas?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 11:37 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.