SailNet Community - Reply to Topic
Thread: Engine Mounts/Bushings/Isolators - Alignment? Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below

  Topic Review (Newest First)
05-12-2010 10:43 PM
sailingdog Good luck.... let us know how it goes...
05-12-2010 10:21 PM
jrd22 Well done, you tackled several projects at the same time and it sounds like everything turned out well. It's a great feeling to get the boat back to useable condition after a project!
05-12-2010 07:50 PM

Not that anyone cares the boat is in and no leaks, I will fire up the engine this weekend after a check of alignment and see if everything far so good, not a drip in the bilge (freshly painted BTW )

What a great feeling to have the boat boat move under your feet, here come the bills
04-25-2010 12:39 AM
Going well so far...

All things considered, the project is going well.

First thing was to remove the prop, coupler, shaft seal, and shaft so a new shaft could be made. Everything went well. This was the first time I have removed the Autostream prop, it comes off in two pieces, pretty amazing piece of engineering. (the directions for reassembly are three pages long...LOL).

The new shaft & cutlass are in and look good. I ended up having a professional do it, I forgot that you have to put the shaft in then the cutlass due to the skeg/rudder, it was simpler to just have the mechanic do it since he had the proper tool and I have been a bit busy at work preparing for a competition at school (BTW, Nelson Anderson, on site at Oak Harbor, he does excellent work.)

I was able to reuse the coupler and have cleaned and painted it. The tranny saver and PSS are in and awaiting install. The only hiccup has been the engine mounts. I had to reorder, the ones I received were incorrect.

Side Note: Initially I shopped at Toressens for the mounts/bushings using the part number from the engine manual. Then I Goggled the mount and found Bushings,Inc: manufacturer of bushings and marine engine mounts , the manufacturer of the part. They recommended I purchase the bushings from Quality marine products and boat parts They were about $100.00 less each! Both were selling the same units built by Bushings Inc. Ridiculous!!!

I have been prepping the bilge area around the shaft tube to be painted with Interlux Barrier Coat, I don't like Bilgekote.

Soooo, since I'm waiting on another set of mounts I have decided to start some new projects The wife thinks I am nuts...removing the centerboard for some needed maintenance, filling and fairing some areas of the hull, re-rig mainsail reefing with new blocks, and the list goes on and on and on...
04-14-2010 05:13 AM
downeast450 I find using pieces of paper to check the coupling's alignment is quick and easy. My coupler has 3 bolts. I try to trap three scraps of dry paper (one at each bolt hole). If I can hold all three pieces as I rotate the shaft I am there.

04-11-2010 09:38 PM
Engine Mounts/Bushings/Isolators - Alignment?

Where to start...

The cutlass bearing has failed terribly, probably due to poor alignment It did enough damage to the shaft that I will be replacing it along with a new coupler, tranny saver, and engine mounts/bushings (I think the mounts were/are the culprit). While I'm at it I am going to install a PSS Drip-less and a Spurs Shaft Cutter.

I have done a cutlass before, no biggy there. The tranny saver & coupler shouldn't be a problem either, but would certainly welcome any tips. What I am not as comfortable with or know much about is replacing the engine mounts followed by the alignment process.
  • What/where do you buy a mount/bushing/isolator? Using the Westerbeke 50 part # I went to Torresen Marine and found them but they seemed $$$, $168 each. Then I read Pascoe Marine Engines : Drive System Alignment by David Pascoe, Marine Surveyor and he mentions another type of mount, the Ace Mount???
  • Tips on how to remove and replace the mounts,
  • BTW, anyone removed a Autostream prop? How? Is it just the two set screws, West by North has yet to return my phone call or email.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome