SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > Warning horn chirping
 Not a Member? 


Thread: Warning horn chirping Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
06-18-2010 11:17 AM
Faster
Quote:
Originally Posted by Rewards View Post
Oil level ok, charging at 14v. Also replaced oil with synthetic; read testimony from race car driver that his engines ( gas ) run cooler with synthetic.
If this is an older engine converting to Synthetic oils may not be well-advised... there's been some discussion of this in previous threads.

http://www.sailnet.com/forums/search.php?searchid=53875

Outside of that it does sound like a faulty sensor, or a partial short in the cct for the buzzer/horn.
06-18-2010 09:34 AM
bjung The GM series Yanmar has an operating RPM of 2900. Operating at 3400 RPM for 3 hrs. is a little much.
However, I have had a similiar issue with the warning horn, after I got pooped repeatedly, and submersed it. It kept chirping at very low volume, and intermittently for a few days, until it dried out. If everything ( temp/ press.) seems ok, then get a new beeper.
Bernd
PSC 31
06-18-2010 08:57 AM
eherlihy Typically, the Yanmar engines do not have a full set of gauges.

That warning horn, actually a Sonalert, is like the "idiot light" on most modern dashboards. It means something is wrong.

Suggestions are either oil PRESSURE, or engine is over temperature. The easiest way to check pressure, is to first change the oil filter. Second, verify that the oil level is where it needs to be. Third, unscrew the pressure sender, and connect a pressure gauge where the sender on the engine block was. You should see over 5 psi, and less than 40 psi. The pressure should vary with engine speed.

For over temperature, first check the impeller on the raw water pump. Make sure that all the vanes are there, and not cracked. Second check the level and condition (specific gravity) of the engine coolant (freshwater & antifreeze). If the impeller checks out, and the coolant is OK, then I would check the engine with an infrared temperature gauge. Another member here, Maine Sail, has written an excellent overview of what to look for on a Westerbeake engine, but you can apply the same theory to your Yanmar. Here is a link to that writeup; Engine Temp Monitoring & Over Heating Baseline Assessment Photo Gallery by Compass Marine at pbase.com.

If these checks don't identify the problem, it is time to call a mechanic.

Good luck.
06-18-2010 12:30 AM
Rewards Oil level ok, charging at 14v. Hoping it is a bad sensor; think I will change out pressure sensor if I can find it. Also replace oil with synthetic; read testimony from race car driver that his engines ( gas ) run cooler with synthetic.

Note: there are three warning lights, none of which light up along with horn sounding.
06-17-2010 08:01 PM
donradclife If you run at a faster idle for a while to let the engine internals cool down at bit, does the chirping still occur when you throttle back?? Probably low oil pressure, so its time to check the oil. If the dipstick is low, add some. If it is high, you may have a seal in the injection pump which is leaking diesel into the oil, cutting its viscosity. An oil change, perhaps with a higher weight oil, may solve the problem, but if it reoccurs you may need a mechanic.
06-17-2010 07:38 PM
Northeaster Do you have dummy lights on the panel, for temp, oil pressure and charging?

It may be the charging - at low rpms, maybe there is a problem that the alternator is not charging. Easy to check. Test any 12v connection point, when the motor is reving highre, and make sure you are showing something like 13 volts +. Then lower rpms until the alarm sound and meter again. If you are only showing less than 13 volts, you are not charging.

At that point, you could troubleshoot alternator belt tension, or take off the alternator and take it t ohave tested.
06-17-2010 05:41 PM
sailingdog Have you checked the oil level? Have you checked the oil pressure? Motoring hard for THREE hours isn't really good for the engine.
06-17-2010 05:15 PM
Rewards
Warning horn chirping

Here is a new one: my boat is powered by Yanmar 3GM30F. Motored hard (3400 rpm) for three hours, when pulling up to mooring the warning/starting horn started to chirp ever so slightly until motor was shut down and switch to off. That was 4 weeks ago; it has been getting worse since, now sounding at higher RPMs. I have checked temp; normal. Thermostat opening after warm up, plenty of water out with exhaust. Any ideas?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 06:45 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.