SailNet Community - Reply to Topic
Thread: Starting Problem Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below

  Topic Review (Newest First)
06-09-2006 05:19 PM
tenders As a point of reference, my A4 will happily start with the engine fully engaged in forward gear. There is no fancy interlock mechanism or electronics to prevent this. I presume it would start in reverse too.
05-21-2006 09:24 PM
Jim H If you haven't yet, you may want to read this thread at the Moyer site:

It describes the process of checking and changing both the forward and reverse modes. Misadjustment could be making your neutral hard to hit.

I've noticed on my A4 that the shaft continues to rotate slowly unless my shifter is in an exact position. I'm tempted to mark that position at the shifter, but it hasn't caused any problems yet.

As noted in the thread above, exact neutral is when the prop shaft can rotate most easily. It could be possible that your starter is weak and won't turn her over unless the tranny is at the easiest/most neutral position.

Good luck!

Jim H
05-21-2006 12:09 PM
Starting Problem

Having an issue when starting my A4 in my Catalina 30 (1979). Just delivered it a few wks ago and had some trouble getting it into neutral in order to start her. Eventually she started.

Yesterday we were out in some pretty roguh seas and went to return to the marina and she would not start. It took a significant amount of time and alot of "jiggling" of the shifter to get her going. We orignially thought that it was the starter but ruled that out after it started following manipulation of the shift handle.

Anyone else have this issue before and if so, can it be remedied??

Jack Manning
S/V Victim of Fate
Atlantic City, NJ

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome