SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Can't engage pull start on 1988 Merc 5hp outboard
 Not a Member? 


Thread: Can't engage pull start on 1988 Merc 5hp outboard Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
10-09-2010 01:51 AM
MacGyverRI It's a minor fix, take motor cover off, unbolt the coils (2 long screws hold both on), take the 3 screws out of the recoil assy. and lift it off.

Spray some WD40 or PB on the center lugs (visible when it's off) of the recoil assy. that engage the flywheel and work the rope quickly a few times until they free up. You will see them push out a bit as you pull when they're free. You need to push the neutral safety lever to pull it.

If that doesn't work, take the assy. to a lawnmower/chainsaw repair shop (they usually charge $15-20) and tell them to put a new rope on it (they'll lube and free up the lugs while it's apart)
10-08-2010 12:33 PM
foxglove Thanks Tomm & Bubb, Unless anyone else knows of a solution I think i'll pass on this purchase.
10-08-2010 11:32 AM
BubbleheadMd Sounds like the recoil-start clutch fails to engage. This should be automatic.
10-08-2010 11:32 AM
tommays While i could be wrong

Most of the neutral saftey devices dont allow you to pull at all so i think there is a problem with the unit
10-08-2010 11:13 AM
foxglove
Can't engage pull start on 1988 Merc 5hp outboard

I was considering buying a 1988 Merc 5hp outboard but the owner forgets the way to engage the pull start (if there is a way). The shifter is in neutral, the throttle has no locking device that I can find but the pull rope freewheels when pulled.

Any ideas?

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 08:58 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.