SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Gas > Atomic 4 > impeller issues
 Not a Member? 


Thread: impeller issues Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
01-12-2011 12:04 PM
tommays There is a small grease cap on the pump that is out of sight out of mind and the shaft will wear through the bronze over time VS the new style pump with a two roller bearing support

You should check how tight the pump shaft is with the inpeller out as mine got so lose it was killing inpellers
01-11-2011 01:36 PM
calgryphon I am going to assume that you are raw water cooled (your boat actually) since the early CAL 30's came that way and your boat is in fresh water anyway. It is possible that you picked up some crud that is blocking your water intake or that actually made it's way to the impellor (a filter placed before the impellor is a good idea). Shut your raw water valve and check the impellor. If it's good then pull the raw water hose and open the valve to see if you have a good flow. It's easy to suck stuff up into the thru-hull. I've sucked up small fish before and it can play heck with the water flow as well as with the fish. I added a tee to the top of my seacock with a plug in the top. This way it gives me a straight shot to clear any foriegn materials that get sucked up. By the way, I've owned a 1965 CAL 30 for about 14 or 15 years and I really love the boat (a link to pictures can be found in the link asking about the CAL 30's).
01-11-2011 01:11 PM
jrd22 I always start at the beginning and work through the system. Intake on the outside of hull, sea ****, sea strainer, belt that drives the pump, impeller, exchanger.
01-11-2011 10:26 AM
SVCarolena Depending on your engine, you may want to open up the heat exchanger on the end where the raw water enters to check for any debris.
01-11-2011 10:22 AM
RNC725
impeller issues

changed it back in June, hadnt been changed in a year or 2 according to the PO -- it had quite a bit of 'trash' from it and we had to pick it all out but are certain we got it all, the new run has run fine

until the other day, it appears as though it needs replacing, will pull in the next day or two to make sure

the boat did run over a shoal, could I have sucked up, sand and mud trying to unstick her and that created havoc with the impeller?

we are freshwater sailors and new (obviously HA!) so I'm looking for advice here

it was not throwing out as much water as normal is why i suspect the impeller is the issure

thanks guys as always

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 12:42 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.