SailNet Community - Reply to Topic
Thread: rebuilding Oberdorfer Pump Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


  Topic Review (Newest First)
3 Weeks Ago 09:39 PM
MastUndSchotbruch
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Quote:
Originally Posted by eherlihy View Post

I have since learned that the "C" clip is NOT NECESSARY! It was fitted by Oberdorfer to aid in shipping..
That explains something. I changed my impeller last week, and each time I have done it I wondered why there was the C clip. It just seemed to hold -- nothing! I always put it back since, after all, the engineers who designed it must have known what they were doing, who am I to mess with their design?!

So know I know!
4 Weeks Ago 07:06 PM
eherlihy
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Glad that my post helped!

I have since learned that the "C" clip is NOT NECESSARY! It was fitted by Oberdorfer to aid in shipping.

A quick answer to your question is that the bilge pump discharges through the transom. I suggest that you start a new thread, where I can give you a lot more detail.
4 Weeks Ago 10:20 AM
Captain_Chris
Re: My experience, and a few references

Quote:
Originally Posted by eherlihy View Post
In the hope that this helps someone else...

I wanted to remove the impeller on my new-to-me Universal MX25 with an Oberdorfer pump for winter storage. I removed the cover plate, and there she was. In order to more easily reach the impeller, I used a small set of pliers to pull the impeller out. Unfortunately, I didn't notice the small C clip that held the impeller to the shaft. The impeller AND the shaft pulled out nicely.

I was then confronted with the problem of separating the shaft from the impeller without the use of the C clip tool, which was at home and not on the boat. I was also concerned that the shaft removed so easily. I thought that I had previously read here, that the shaft was press fitted to the bearings. Mine simply slid out.

First thing first; remove C clip. Available tools; several screwdrivers, a ball peen hammer, several hacksaw blades, channel lock pliers, and a socket set.... I tried using a slotted screwdriver to first see if I could push the clip to expand it, and then finagle it off; no dice. Then, I tried to pry the clip off with a screwdriver. This met with limited success - I broke the clip, but removed the impeller from the shaft. How expensive could a little stainless C clip be? Answer: $6.

[EDIT] April 7, 2016 - I read somewhere in the past that this "C" clip was only installed to prevent the shaft from slipping out of the pump during shipping, and IS NOT NEEDED WHEN THE PUMP IS INSTALLED. For this season I will run the pump without the clip, and post back if it is, or is not needed based on my experience.

Now to replace the shaft; fortunately, it simply slid back into the pump, and I was able to easily realign the tang in the impeller shaft with the slot in the gear shaft. I was suspicious, because I remembered something about making a tool, and press fitting, in the link above. It seemed to me that this was far too easy.

Therefore, I looked carefully at the pump housing to see if the seals were OK. I noticed that the pump was not painted, but then again, neither was the front (aluminum) cover of this engine.

I had long ago surmised that this engine had had an old style alternator bracket, which had cracked the engine timing cover, and concluded that both the timing cover, and the water pump must have been replaced by the previous owner. One of the first things that I did after acquiring the vessel, was to replace the alternator mounting bracket, and the alternator. For more about that project, and why it's important, look here.

Back to the water pump housing, I noticed a VERY small green stain near the weep hole. "The water seal must be leaking," I concluded, and decided to rebuild the whole pump. I am now not convinced that this diagnosis was accurate, but I now have the parts should the need arise.

After I drove home, I looked through Depco's catalog, which you can find here, and concluded that I had a Oberdorfer 202-15. But was puzzled by the fact that they offered 4 different rebuild kits. I also recalled from my trip to the boat that the pump did not have a paper gasket, as shown below, but rather a rubber O ring, set into a groove in the pump housing.


- Credit image from Ron Hill's Tech Note posted at c34.org

HERE is why Depco offers 4 versions of the rebuild kit: Oberdorfer has a NEW style pump, which is why Depco uses an N prefix for the rebuild kits. The new style uses an O-ring, which is set into a groove on the fact of the pump body instead of the paper gasket (#3 in the above illustration) on a flat pump body face. The other difference is that one kit is a minor rebuild kit (impeller, clip, and gasket / O-ring), while the other is a major rebuild kit (impeller, clip, gasket / O-ring, cover plate, screws, drain plug, graphite bearing, water and oil seal). Neither kit includes the shaft.

Because I tend to be thorough (my wife has another word...), I ordered the major rebuild kit (N202M-15MJK), a shaft (8767), and an extra snap ring, aka. C-Clip (5373).

Just now, in the basement I looked carefully at the parts. I tried placing the shaft through the carbon bushing just to see how tight the tolerances were. It slid through easily. Then I tried the shaft through the lip-seals (#10 in the above drawing). This was tighter, but in no way required a press.

Here is what I learned about the M202-15 raw water pump;
  • The Lip-Seals do not require any special tool to insert the shaft (although I suspect that they WILL require the press to remove from the pump body).
  • This pump has evolved. The old style pump body has a flat face, and uses a paper gasket to seal the face and the impeller cover. THE NEW STYLE PUMP: Uses a different pump body, and is designed to use an O ring, rather than a paper gasket.
  • Many (most?) of these pumps have a cover that is only mountable with one side facing the impeller. The impeller and the shaft constantly wear against the cover. The replacement cover from Depco will allow you to mount the cover with either side facing the impeller. Therefore, if the replacement cover should wear to the point that it leaks, just flip it over.
  • Because the pump impeller is a common thing to go, you MUST have a C clip tool in your tool kit.

I believe that I may have ordered the major kit, when I didn't need it. However I will have it should the need arise.

I hope that this helps someone else learn from my mistakes.
Thanks! I was checking the impeller on my 202m-7 and the same thing happened to me. I didn't miss the C-clip but the shaft came out when I pulled the impeller out. When I when to put the shaft back in, I had to wiggle it but it went back. It is an old pump and the gasket was all but gone...

On anther note, my O'day 34 has a manual bilge pump put no electric. I am adding one and probably two and m trying to figure out where to discharge. Thinking about a "y" connector into the manual pump discharge hose. Thoughts? where do you discharge?
4 Weeks Ago 10:18 AM
Captain_Chris
Re: My experience, and a few references

Thanks! I was checking the impeller on my 202m-7 and the same thing happened to me. I didn't miss the C-clip but the shaft came out when I pulled the impeller out. When I when to put the shaft back in, I had to wiggle it but it went back. It is an old pump and the gasket was all but gone...

On anther note, my O'day 34 has a manual bilge pump put no electric. I am adding one and probably two and m trying to figure out where to discharge. Thinking about a "y" connector into the manual pump discharge hose. Thoughts? where do you discharge?
03-05-2013 08:30 AM
mariab
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Bronze is a little hard to find in 3/8" NPT, you may have to settle on brass. Not ideal, they will just have to replace the fittings more often. Plastic will break too easily.
03-05-2013 05:48 AM
pvajko
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Great! Thanks. I was just wondering if I need to replace the HX zinc every year, but looks like I better do.
03-04-2013 10:49 PM
eherlihy
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Brass is OK in this application, as it should be protected by your H/X zinc.
03-04-2013 05:33 PM
pvajko
Bronze fittings?

I'm replacing my Oberdorfer n202-15m pump and just wondering what fittings to use. I have a 3/8 NPT to 5/8 barb elbow and a straight 3/8 NPT to 5/8 barb nipple on the old one, I don't know if it is bronze or brass.

I read that brass fittings don't work well with bronze, and while buying fittings made of brass does not seem to be a problem, I'm not able to find any bronze fittings with 3/8 NPT anywhere.

Wonder what others used? Is brass ok? Plastic?
04-10-2012 10:23 PM
deniseO30
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

The black rubber impeller primed from the bucket in about 5 seconds E. The globe impeller is about 3/64ths too thin. It's pumping like a champ again!
04-10-2012 10:17 PM
eherlihy
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

D- Before you replace the impeller, you can coat it with dish soap and it will prime.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome