SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Bonding/Electrolysis
 Not a Member? 


Thread: Bonding/Electrolysis Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
05-16-2011 10:22 AM
Fstbttms
Quote:
Originally Posted by jrd22 View Post
The PO had filled the crevice with some kind of filler...
05-16-2011 10:18 AM
jrd22 That would be me Fstbttms (no commercial dive services on our island). I dive it once a year to replace the zincs and scrub the parts of the hull that the long brush doesn't reach. The PO had filled the crevice with some kind of filler so it wasn't until it was hauled that we could see the rust stains and investigate.
05-16-2011 09:51 AM
Fstbttms Your diver should've alerted you to that issue. You're lucky you didn't lose the strut.
05-15-2011 12:10 PM
jrd22 The boat is a 1988 Brewer Three Seas 40. The entire strut, including the custom cast part that matches the hull is stainless. The cutlass carrier was welded on, and as you can see, the corrosion is just to the side of the weld. I don't have anyway of knowing what type of rod was used but for some reason that is where the electrolysis chose to attack (in my experience that is also where welds usually break). Two SS welders that I had look at it have seen this before (apparently SS struts are common on large power boats), immediately said it must not be grounded and they were right.
Replacing the whole strut and having a custom bronze one cast sounds like it might be a little expensive so I'm hoping it can be welded (after grinding it out with a die grinder it actually cleaned up really well and looks like solid SS to weld to). I'm keeping my fingers crossed.
05-15-2011 11:15 AM
eherlihy Stainless Strut? Like Faster, I did not know that they existed...

What kind of boat is it?

My O'day has a bronze strut, not attached to the bonding system either.
Here is a pic;


The shaft is a 1" bronze shaft. The prop has a 1ľ" id, and there is a nylon bushing between the shaft and the prop, thus electrically isolating the two. The prop has NO issue with corrosion, despite evidence elsewhere that the boat had galvanic corrosion issues.

Were your boat mine, I would be looking to replace the entire strut.
05-15-2011 10:30 AM
Faster Sheesh John - that's not pretty, is it? Not sure if I've ever seen a SS strut before. Is it possible that it was welded with the wrong rod and that's part of the problem?

Are you hoping to try to fix this without pulling the shaft? Obviously the cutlass will have to come out first...
05-15-2011 12:43 AM
jrd22
Bonding/Electrolysis

So we hauled Laurie Anne last week for bottom paint, zincs, and some paint touch up. Everything looked pretty good until I noticed some rust on the strut around where the strut is welded to the pipe that houses the cutlass bearing. There is a lot of electrolysis and after grinding the soft stuff out it appears that someone that shall remain nameless (PO) covered it up with some kind of filler, and he also didn't bother bonding it to the hull zincs. Of course this would have required a 2.5' piece of wire and crimping two eyes to the ends so I can understand why he didn't do it . Hopefully it will be able to be welded, otherwise I will need to have a new piece made and then welded to the strut in exactly the same location so that the prop shaft will line up. I feel kind of stupid because I didn't check that the strut was bonded, but in my defense the bolts are directly under the engine oil pan and you have to be upside down and know where to look to even see them. Just a heads up to check that all of your stainless is bonded to your zincs, I don't even want to know how much having a new one of these might cost.




 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 10:42 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.