SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > Universal 5411 cooling system
 Not a Member? 


Thread: Universal 5411 cooling system Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
08-03-2011 08:59 PM
dbruce85
Universal 5411 cooling system

In my new to me old boat, cooling water goes from the thru hull to the pump, thru the engine to the manifold then out at the thermostat housing. From there a hose at the bottom of the thermostat housing and a hose at the top of the housing both go to either side of a "T" then into the exhaust line and muffler.
When I look at the drawing from the manual the hose at the bottom of the thermostat housing should go to a "T" which sits on top of the thru hull.

text from the manual below.

[I]1. Sea water enters through sea water inlet,
2. Through sea water valve when open,
3. Into mixing tee to suction side of pump, located below water line.
4. Out of pump by hose to inlet on side of block,
5. Circulates through block into cylinder head,
6. Leaves head on top front to exhaust manifold,
7. Circulates through manifold to thermostat,
8. Enters thermostat which remains closed during warm up, permitting a small amount of water to
enter exhaust system for cooling and overboard
9. As engine temperature rises the thermostat starts to open, letting hot water enter exhaust line. At
the same time the same amount of cool sea water is drawn in by the pump to replace the discharged
hot water. This is done through the mixing tee which is located below engine (or water line) to
prevent air from entering the system.
10. There may be some fluctuation in engine temperature until engine stabilizes.
11. In areas of cold inlet say 50oF, you may notice some movement from 136oF to 155oF as engine
r.p.m. are changed. This is less noticeable with warmer inlet waters. The reason being that the
colder water causes thermostat to react faster than engine temperature stabilizes.

Is there a problem the way mine is set up with the mixing T at the muffler, well above the water line rather than at the thru hull?

I was not getting any tepmerature reading on the gauge, when I started looking, the temperature sending unit was missing from the side of the thermostat housing, it had been replaced with a tapped plug.

I have purchased a sending unit which I plan on installing this weekend to see if I get a reading.

I was wondering at the same time should I change the location of the mixing T ?

Thanks,

David

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 05:49 PM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.