SailNet Community - Reply to Topic

   Search Sailnet:

 forums  store  


Quick Menu
Forums           
Articles          
Galleries        
Boat Reviews  
Classifieds     
Search SailNet 
Boat Search (new)

Shop the
SailNet Store
Anchor Locker
Boatbuilding & Repair
Charts
Clothing
Electrical
Electronics
Engine
Hatches and Portlights
Interior And Galley
Maintenance
Marine Electronics
Navigation
Other Items
Plumbing and Pumps
Rigging
Safety
Sailing Hardware
Trailer & Watersports
Clearance Items

Advertise Here






Go Back   SailNet Community > On Board > Gear & Maintenance > Engines > Diesel > Intermittent starting problems with universal
 Not a Member? 


Thread: Intermittent starting problems with universal Reply to Thread
Title:
  

By choosing to post the reply below you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below


Topic Review (Newest First)
09-05-2011 08:59 PM
aeronca Sorry for not responding back in the last few days but have pinched a nerve in my neck and have been at home flat on my back for a week now. My boat partner has been out in it a few times the last several days though and has reported no problems starting it. Like I said it could just be us not in tune with this particular engine and its quirks. Hopefully I will get down to the boat this week and try a few of the recommendations. Thanks for all the suggestions I'm sure we figure it out.
09-02-2011 08:37 PM
wescarroll It is a fuel problem. If a diesel cranks and gets fuel in correct timing it will run given no other mechanical problems. There is no spark, and the glow plugs make starting easier, but shouldn't be necessary on a hot summer day. I think 1\3 throttle is a bit much for starting, but that may just be your engine. Look at your lift pump and make sure it is delivering fuel correctly, check the fuel filters and bleed the system according to manufacturers instructions. After this point you need a diesel mechanic to look at the fuel timing and injectors, but if you are getting any good run time I doubt it is injectors or timing. That tells me that they are working at least close to proper.
08-30-2011 01:14 PM
dabnis Suggest you take a resistants reading on each plug to ground. Not sure what the reading should be but they should all be about the same, maybe the manual will specify the reading. Then measure the voltage at each plug with the switch on, should be steady.
Check all electrical connections, plugs draw a lot of current. If fed through a solonoid consider replacing that if nothing else is found. Fuel maybe? if you can see the filter(s) bowl it should be full, no air in it. Check allconnections, air leaks are hard to find. Let us know what youi find.

Dabnis
08-30-2011 08:32 AM
DRFerron
Quote:
Originally Posted by aeronca View Post
Funny you mention the tone as sometimes it is intermittent, doesn't stay on whole time. However manual does specifify to hold plugs 30-60 secs.
Our manual says the same. We can't start the engine with less than 30 seconds on the glow plug.

Our U 5411 had the same problem. For us it was the starter, which ended up being replaced.
08-30-2011 01:39 AM
aeronca Funny you mention the tone as sometimes it is intermittent, doesn't stay on whole time. However manual does specifify to hold plugs 30-60 secs.
08-29-2011 10:54 PM
Faster Holding glow plugs on longer than a slow 10 count is a bit unusual... it shouldn't take nearly a minute to get things warmed enough to start.

Beyond that it's difficult to speculate - first thought is that your glow plug switch itself may be intermittent.. try to check if you're truly drawing current with the glow plugs switched on (often you'll hear a change in tone of the buzzer as the plugs load down your DC system...)

One other comment - if this is a regular occurrence I'd get into the habit of keeping your raw water through hull closed until the engine actually catches, otherwise you run the risk of back flooding the engine through the exhaust after repeated unsuccessful attempts to start.
08-29-2011 03:27 AM
aeronca
Intermittent starting problems with universal

Have a Universal m3-20 18hp installed in our Newport 28. First boat for us and first exposure to a diesel engine. Been having intermittent starting problems.
About half the time the time the engine starts right up after holding glow plugs for around 45 secs- 1 min and cracking the cracking the throttle open about 1/3 open.

Other times, using same procedure the engine cranks and cranks and nothing. We ususally wait with the glow plugs on a bit longer and t hen try again. nothing. We repeat this process several times over next 5 mins or so without any luck.

We usually give up and let it set for a while (5-10- minutes and t hen start over with same procedure and t hen it usually starts fine.

Seems odd. Air tempture seems to be same as does everythging else but sometimes it starts right up and sometimes it just doesn't even act like its every going to start.

Engine has low hours (under 300) and battery seems strong, seems to crank strongly and fast. We are new to diesels so we are wondering if it is somethng we are doing wrong.. It also runs and idles fine after started.
Thanks
Allan

 
Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -4. The time now is 01:16 AM.

Add to My Yahoo!         
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012

The SailNet.com store is owned and operated by a company independent of the SailNet.com forum. You are now leaving the SailNet forum. Click OK to continue or Cancel to return to the SailNet forum.