SailNet Community - Reply to Topic
Thread: Autopilot Installation Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

Click here to view the posting rules you are bound to when clicking the
'Submit Reply' button below

  Topic Review (Newest First)
03-10-2012 09:44 AM
Dog Ship
Re: Autopilot Installation

If this is happening while under sail I would suspect a manufacturing defect or a really poor installation.
If this is happening while motoring they're are a number of things that could be incorrect.
The fluxgate can be effected by vibration from the engine, rf from the engine, electronics nearby, not mounted virtically, moisture, heat, power cables nearby, electric motors nearby, etc.
Where does your data wiring for the unit run. Is it near other power cables?
It's a sensative instrument that needs to be mounted accordingly.
Also, if you find that the unit is "hunting" for a course correction the rudder control variance may need adjusting to suit your steering ratio.
Good luck.
03-10-2012 09:07 AM
Autopilot Installation

Hi All

I installed a RM wheel pilot last summer and am having trouble gettting it to work consistantly. I have tried the fluxgate in numerous locations but the AP will only hold course for a short period of time before, along with heading drift, changing course. I am wondering where other 36T owners have their electronic compass installed or any other ideas??


Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome