SailNet Community

SailNet Community (http://www.sailnet.com/forums/)
-   Pacific Seacraft (http://www.sailnet.com/forums/pacific-seacraft/)
-   -   Starter Relay (http://www.sailnet.com/forums/pacific-seacraft/89586-starter-relay.html)

samchristo 07-11-2012 12:51 PM

Starter Relay
 
We occasionally experienced trouble starting our engine once in a while. Usually it was when it was hot, like at a fuel dock, or a quarantine dock - places you don't want to get stuck. Motors and switches were replaced and the problem persisted.
At a Mack Boring seminar I asked the instructor if this issue was a starter issue with Yanmars. He did confirm the problem and said Yanmar now installs starter relays to activate the solenoid. Interestingly, several others in the audience shared the same problem.
I've now installed a Yanmar relay, part number 129100-77910, and will report back if our issue is truly resolved.

Sam - PSC34 - s/v Grace

RobGallagher 07-11-2012 02:44 PM

Starter Relay
 
Having a similar problem. Can take a few pushes of the button. Replaced switch and button.

wmjr 07-11-2012 09:21 PM

Re: Starter Relay
 
I have had a similar problem with my 31 for 7 0r 8 years. About once every three or four outings it takes a second push to get anything from the starter button. Just dead, no reaction at all. Sometimes it takes a third press on the button and I think once a fourth.

I have read several theories on the problem but since it has never caused a problem I have stayed lazy. I sure hope your solution works well. That will get me moving.

John Van Dinther
Watermark
PSC 31 #28

teejayevans 07-12-2012 01:22 PM

Re: Starter Relay
 
Quote:

Originally Posted by wmjr (Post 895469)
I have had a similar problem with my 31 for 7 0r 8 years. About once every three or four outings it takes a second push to get anything from the starter button. Just dead, no reaction at all. Sometimes it takes a third press on the button and I think once a fourth.

I have read several theories on the problem but since it has never caused a problem I have stayed lazy. I sure hope your solution works well. That will get me moving.

John Van Dinther
Watermark
PSC 31 #28

Ditto, and I have the second relay that's wired to the starter relay, although it's taken 2, I never remember 4. I figured is was a stuck relay not fully engaging. I since I have 2 relays, it could be either one.
Tom

HUGOSALT 07-12-2012 06:32 PM

Re: Starter Relay
 
Had same problem on my Yanmar 3GM about 6-7 years ago.
Seems that voltage is lost on wiring harness. (to many connections)
Installed small, most basic auto relay.(inexpensive) Did the trick, have not had problem since.
Have told many Yanmar owners...also hear problem with some other
brands.
There is extensive info on some old sailnet threads.
Best,
Hugo


All times are GMT -4. The time now is 11:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.1
(c) Marine.com LLC 2000-2012