SailNet Community - View Single Post - Universal Engine 30 - m4-30 Coolant
View Single Post
post #4 of Old 01-06-2019
BarryL
Senior Member
 
BarryL's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Long Island, NY
Posts: 2,237
Thanks: 4
Thanked 113 Times in 108 Posts
Rep Power: 16
 
Re: Universal Engine 30 - m4-30 Coolant

Hey,

You need to find out why the engine is overheating. Is the raw water cooling or the fresh water cooling the problem? Do you have a temperature gauge? Do have a water heater on board?

If it were my boat i would do the following diagnostic tests:
-At the dock or mooring, start the engine,
-Do you have seawater getting pushed out of the exhaust? If so the raw water pump is good. If not you need to see if you have a bad raw water pump, impeller, or blockage.
-If the water flow is normal then put in forward and run at low cruise rpm until the engine until it is warm.
-Do you have hot water from the sink taps? If so the fresh water pump is working. If not then either you have no coolant, or the water pump is bad, or the thermostat is bad, or there is a blockage.
-if you have nice hot water then continue to run the engine. Check for coolant leaks. If none found you need to check for a bad cylinder head or some other problem. Check the oil for signs of coolant (frothy milkshake like stuff in coolant)
-A laser temperature probe can be a handy tool for this.

Good luck
Barry

Barry Lenoble
Deep Blue C, 2002 C&C 110
Mt. Sinai, NY

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BarryL is offline  
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome