rebuilding Oberdorfer Pump - Page 6 - SailNet Community
 4Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #51 of 58 Old 06-27-2016
Learning the HARD way...
 
eherlihy's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Boston / Ft Myers Area
Posts: 6,771
Thanks: 391
Thanked 293 Times in 288 Posts
Rep Power: 13
 
Re: My experience, and a few references

Quote:
Originally Posted by mpoisson View Post
Thank you for the thorough report! I have a question regarding priming of the water pump if needed.
I replace a fried impeller and gasket today, made sure all water sources/hoses are clear. Sealed everything up and still no water. I did confirm that the impeller shaft is engaged and spinning when the motor is running. Is there something I'm missing to prime the pump?
Thank you in advance. Mark
One trick that I have used to get my pump to prime is to coat the surface of the impeller with liquid soap. This usually gets the pump to work right away.

The only time that this has not worked, was this year when working on a client's boat. I believe that something that my client did in the process of winterizing the pump on his boat created a leak in the pump housing. We solved this by simply installing a new pump, rather than chasing our tails endlessly. 20 minutes later the new pump was installed and everyone was happy.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

USCG Licensed OUPV Captain, ASA 101/103/104/105/106/114/118 Instructor - Also certified in Marine Electrical Systems


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
eherlihy is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #52 of 58 Old 06-27-2016
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

I appreciate your quick response. I read on the forum to coat with soap prior to installing the impeller also which definitely helped getting it in. I'm going to try to connect the water source hose direclty to the water pump intake to take out the filter and associated hoses. It's perplexing, I know I'm getting pressure in the pump due to the amount of air coming from the out put of the pump with the 'discharge' hose disconnected and the amount of pressure I see. It's a pretty simple mechanical system which is why I'm perplexed. If it doesn't work connecting the hose direclty, I'll order a new water pump. however, my pump base looks nothing like the one in the future above. It looks like there are only 2 connecting bolts. I can send pictures if there is a way. Thanks again.
mpoisson is offline  
post #53 of 58 Old 06-27-2016
Learning the HARD way...
 
eherlihy's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Boston / Ft Myers Area
Posts: 6,771
Thanks: 391
Thanked 293 Times in 288 Posts
Rep Power: 13
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

mpoisson,

What make and model engine are you working on? Several different Oberdorfer pumps were used on several different make and model engines. Most references are to a MN-202-15 used on a Universal M12/M15/M18/M25/M30/M4-30/M35/M25-XP/5411/5421


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

USCG Licensed OUPV Captain, ASA 101/103/104/105/106/114/118 Instructor - Also certified in Marine Electrical Systems


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
eherlihy is online now  
 
post #54 of 58 Old 06-28-2016
Senior Member
 
travlin-easy's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Maryland - USA
Posts: 6,607
Thanks: 1
Thanked 121 Times in 107 Posts
Rep Power: 9
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Mark, when I replaced the impeller on my Oberdorfer on my Atomic 4 the first time, I made my own gasket from gasket material I purchased from a local auto store - big mistake. The pump would not prime. I called Moyer Marine and told them what I did, and right away they solved the problem. They sold me a replacement gasket that was only about the thickness of a single sheet of paper. I installed the new gasket and the pump worked like a charm.

Here is the pump I have:



Hope this helps,

Gary
mpoisson likes this.
travlin-easy is offline  
post #55 of 58 Old 06-29-2016
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Thanks Gary, glad to hear that the gasket fixed the problem. My new impeller came with a paper gasket. I ordered from Catalina Direct and both fit perfectly. You now have me wondering though. When I removed the old impeller, there was no gasket at all, only what ever sealant the last owner used. I do have another question. What is the proper position of the adjustment/valve on the underside of the pump?

Thanks for the picture, it is a match for what I have.
mpoisson is offline  
post #56 of 58 Old 06-29-2016
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

It is a 5411 model engine.
mpoisson is offline  
post #57 of 58 Old 06-29-2016
Learning the HARD way...
 
eherlihy's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Boston / Ft Myers Area
Posts: 6,771
Thanks: 391
Thanked 293 Times in 288 Posts
Rep Power: 13
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Quote:
Originally Posted by mpoisson View Post
Thanks Gary, glad to hear that the gasket fixed the problem. My new impeller came with a paper gasket. I ordered from Catalina Direct and both fit perfectly. You now have me wondering though. When I removed the old impeller, there was no gasket at all, only what ever sealant the last owner used. I do have another question. What is the proper position of the adjustment/valve on the underside of the pump?

Thanks for the picture, it is a match for what I have.
Then it would appear that you have an N202M -03 or -07



If your pump has a groove machined into the body, then it is a N202 pump and you use a rubber gasket (#3 in the diagram above). If not, it is a 202 pump, and it uses a paper gasket. There should be no "sealant" other than one of these gaskets.

That "adjustment" is a plug, that can be removed to prime the pump (if you can get water into it).

I suggest that you simply call Depco, and order a new pump.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

USCG Licensed OUPV Captain, ASA 101/103/104/105/106/114/118 Instructor - Also certified in Marine Electrical Systems


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
eherlihy is online now  
post #58 of 58 Old 06-29-2016
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Re: rebuilding Oberdorfer Pump

Good news....it looks like it's fixed. I took the raw water hose and ran directly to the water pump and it primed the pump quickly. Re-assembled the rest of the system, ran to the pump dock and back and she maintained 165 degrees. Note, I'm in Arizona and it around 108 outside right now. Thanks for all of your suggestions.
mpoisson is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Leaking Oberdorfer water pump jballou Diesel 21 05-13-2017 08:36 AM
oberdorfer water pump joedbe Atomic 4 3 07-30-2012 11:40 PM
oberdorfer impeller BarryL Diesel 3 07-27-2009 03:22 PM
oberdorfer parts BarryL Gear & Maintenance 4 04-20-2009 08:46 AM
Do Oberdorfer Pumps self Prime? Okalani Gear & Maintenance 2 07-19-2008 02:18 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome