ignition problems universal - SailNet Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 05-22-2010 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
Unhappy ignition problems universal

I have a M25 XP Universal. In the off position with the battery on the fuel pump and engine alarm are constantly on. Usually they are only on when in the run position which is correct. When engine starts the alarms go off but when i shut engineand and turn pump and alarm run (correct), then switch to off positin and they stay on. Queston is mechanic says ignition switch is fine, i disagree because it makes no sence. How can switch be good and alarm and pump run when in off position, What else could be making it run in the off position.


Michael
Seaduced8104
seaduced8104 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 05-22-2010
Senior Member
 
mitiempo's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Victoria B.C. Canada
Posts: 7,855
Thanks: 0
Thanked 113 Times in 104 Posts
Rep Power: 13
   
Were any wires changed or was anyone working on the engine recently? I can't think of anything else that could cause this to happen.

Brian
Living aboard in Victoria Harbour
mitiempo is offline  
post #3 of 4 Old 05-22-2010 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
 
no one working on boat. is it possible the switch is bad. my thought is that in the off position it is shorted and not supposed to run.
seaduced8104 is offline  
 
post #4 of 4 Old 05-22-2010
Senior Member
 
mitiempo's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Victoria B.C. Canada
Posts: 7,855
Thanks: 0
Thanked 113 Times in 104 Posts
Rep Power: 13
   
If it is shorted and "off" is actually "on" that would do it. Easy enough to test with a multimeter. Check to see if there is a voltage reading from the run terminal with the switch off.

Brian
Living aboard in Victoria Harbour
mitiempo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

By choosing to post the reply above you agree to the rules you agreed to when joining Sailnet.
Click Here to view those rules.

Register Now



In order to be able to post messages on the SailNet Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Please note: After entering 3 characters a list of Usernames already in use will appear and the list will disappear once a valid Username is entered.


User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New ignition switch for Universal 5416 jimgo Gear & Maintenance 24 07-15-2014 03:02 PM
Westerbeke/Universal Diesel Problems stowe18 Gear & Maintenance 18 07-29-2013 08:51 PM
Intermittent starting problems with universal aeronca Diesel 6 09-05-2011 07:59 PM
Universal 25, starter problems Fearlessfrog Diesel 0 08-06-2011 09:30 PM
Universal m3-20 problems. JBIZZ Gear & Maintenance 5 02-03-2011 08:14 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome