SailNet Community banner
  • SailNet is a forum community dedicated to Sailing enthusiasts. Come join the discussion about sailing, modifications, classifieds, troubleshooting, repairs, reviews, maintenance, and more!

Portland Maine do Long Island Sound

7.4K views 27 replies 10 participants last post by  Captaincanto  
#1 ·
Cześć,

W piątek 12 sierpnia wyruszam z Mt. Sinai NY do Portland w stanie Maine. Na pokładzie będzie 5 doświadczonych żeglarzy i planujemy płynąć bez przerwy do Portland. Spędzę 5-6 dni w okolicach Portland, zatrzymując się w Dimillos, The Dolphin Inn, Safe Harbor Great Island itp.

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, dostawa, czy też połączenie obu. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się swoją mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty podają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 USD / stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne? Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk są 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę

2. Portsmouth - Wygląda na to, że jest dużo wody i wiele miejsc. Jakieś rekomendacje? Wydaje się, że z Portland do Portsmouth jest 7-8 godzin lub 4 godziny z Kennebunk.

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i prześwicie powietrznym 65'? Jeśli pogoda będzie paskudna, wygląda na to, że będzie spokojnie.

4. Plymouth vs Provincetown. Który z nich poleciłbyś jako przystanek? Wydaje się, że odległość od Gloucester do obu jest mniej więcej taka sama. Które miejsce ma lepsze cumowania, przystanie, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?

5. Potem wraca się przez kanał Cape Cod i bardziej znane mi wody.

dzięki,
Barry

#3 · (Edited)
Moje dni żeglugi i dostaw w Nowej Anglii minęły bardzo dawno temu, więc "nie cytuj mnie", ale ogólnie:

Wychodzisz poza Cape czy przez Kanał? Myślę, że Kanał sprawdziłby się lepiej, bardziej osłonięta i wybaczająca geografia. Ale oczywiście musisz to zaplanować na korzystny prąd. W Annisquam i tak trzeba czekać na most. Rockport może być więc miłe, jeśli wyjdziesz poza Cape Ann. Albo Plymouth, albo P-Town są na twojej ogólnej ścieżce, ale P-town jest "tuż obok", podczas gdy Plymouth jest płytsze i daleko w głąb i z powrotem. Buzzards Bay jest pełna wspaniałych małych portów, a wszystko na zachód od Buzzards lub Narragansett Bay, nie mam pojęcia.

Najlepsze życzenia! Żeglarstwo w Nowym Orleanie jest "inne", duże jezioro i niezbyt wiele portów.

#4 ·
Plymouth to długa, wietrzna trasa, aby się dostać do środka, uważaj na swoje zanurzenie wewnątrz. P-town jest głębsze i łatwiejsze do wjazdu, ale bardziej narażone na warunki atmosferyczne i może być długą przejażdżką pontonem z jednego z zewnętrznych miejsc cumowania. Scituate może być dla ciebie rozważeniem.

Ja również patrzyłem na Annisquam jako alternatywną trasę, ale wysokość mojego masztu i zanurzenie są znacznie mniejsze niż twoje. Myślę, że byłbym trochę zdenerwowany z 7'. Mam nadzieję, że otrzymasz raport od kogoś, kto to niedawno zrobił.

#5 ·
Poparłbym sugestię SanderO dotyczącą Gloucester. Eastern YC znajduje się tuż przy wejściu do portu i serdecznie wita gości. Ostatnio słyszałem, że oferują darmowy lód dla łodzi, które cumują na noc. Marblehead również nie jest daleko od trasy. P-town może być zoo. Wpłynęliśmy tam w weekend i musieliśmy slalomem omijać motorówki, aby zacumować przy stacji paliw. Wieloryb wynurzył się obok nas w drodze do środka, co sprawiło, że było to wyjątkowe. Porty w Massachusetts Bay na południe od Bostonu są zwykle płytkie i piaszczyste. Plymouth, jak wspomniano, to długa droga w obie strony. Narragansett Bay jest pełna wspaniałych miejsc do zatrzymania się. W zeszłym roku zacumowaliśmy w Pope's Island Marina w New Bedford i świetnie się bawiliśmy. Oprócz muzeum wielorybnictwa znajdują się restauracje z owocami morza wzdłuż nabrzeża i sklep z osprzętem morskim po drugiej stronie ulicy od mariny.

#6 ·
Moje 2 centy. Eastern Point Yacht Club w Gloucester to opcja, ale to długa przejażdżka pontonem do miasta i nie wiem, czy publiczna rampa wodna wychodzi aż tak daleko. Zazwyczaj biorę publiczny mooring, które są w wewnętrznym porcie. Będziesz z kilkoma komercyjnymi łodziami rybackimi, ale to krótka przejażdżka do miasta. Również raz zakotwiczyłem na noc, kiedy nie było dostępnych mooringów. Było to w rejonie między ujściem Annisquam a Stage Fort Park. Nie sądzę, żeby było to na mapie, ale kapitan portu skierował mnie tam. I nie sądzę, żeby Annisquam był wartym uwagi skrótem. Ale jeśli tam pojedziesz, Mile Marker 1 to fajna restauracja z dobrym brunchem.
P-Town to fajne miejsce ze wspaniałymi restauracjami. Kiedyś było to dobre miejsce do cumowania lub złapania mooringu, ale w ciągu ostatnich kilku lat korporacja wykupiła większość nabrzeża i naprawdę podniosła ich cenę. Kotwicowisko jest tam dobre, ale jak wspomniano powyżej, to długa przejażdżka pontonem do miasta. A kiedy dotrzesz do miasta, nie ma miejsca, żeby trzymać swój ponton przez dłuższy czas. Plymouth to przyzwoity przystanek z kilkoma fajnymi restauracjami. Ale to długa droga i w niektórych miejscach może być wąsko. Bonusem dla Plymouth jest to, że jest naprawdę blisko ujścia kanału.
Oczywiście między Gloucester a kanałem znajduje się Salem Harbor. Nowa Hawthorne Marina ma w miarę rozsądne ceny mooringów z obsługą łodzi i krótki spacer do miasta. Boston Harbor to opcja. Jeśli chcesz jechać do centrum miasta, skontaktuj się z Boston Harbor Sailing Club i sprawdź, czy mają dostępny mooring. Jeśli tak, będziesz tuż przy Rowes Warf. Jeśli szukasz ciszy lub nie chcesz wchodzić głęboko do portu, wyspy u wejścia do Boston Harbor są klejnotami. Jest kilka mooringów przy George's Island i wschodniej stronie Long Island. I więcej, których w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć. Możesz zadzwonić, aby je zarezerwować. Jak wspomniano powyżej, Scituate to również miły przystanek, ale tam też robi się trochę wąsko.

#7 ·
Witaj,

W piątek 12 sierpnia wyruszam z Mt. Sinai NY do Portland w stanie Maine. Na pokładzie będzie 5 doświadczonych żeglarzy i planujemy płynąć bez przerwy do Portland. Spędzę 5-6 dni w okolicach Portland, zatrzymując się w Dimillos, The Dolphin Inn, Safe Harbor Great Island itp.

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, czy dostawa, czy też połączenie obu. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się jakąś mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty wymieniają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 $ / stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne? Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk są 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę.

2. Portsmouth - Wygląda na to, że jest dużo wody i wiele miejsc. Jakieś rekomendacje? Wydaje się, że z Portland do Portsmouth zajęłoby to 7-8 godzin lub 4 godziny z Kennebunk.

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i wysokości 65'? Jeśli pogoda jest paskudna, wygląda na to, że byłoby spokojnie.

4. Plymouth vs Provincetown. Który z nich polecasz jako przystanek? Wydaje się, że odległość od Gloucester do obu jest mniej więcej taka sama. Które miejsce ma lepsze cumowania, przystanie, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?

Dzięki,
Barry
Byłem w podróży kilka razy;

Kennebunkport - trudno przedostać się przez niesamowicie gęste rozmieszczenie pułapek na homary. Zatrzymaliśmy się na cumowaniu i zostaliśmy obudzeni o 3:00 przez każdą łódź homarową zmierzającą w morze, która przelatywała obok nas z pełną prędkością. Świetny sklep z winami i serami oraz restauracja z owocami morza. Nie poszedłbym ponownie

Portsmouth - Zatrzymaliśmy się w Isle of Shoals i podnieśliśmy cumowanie. NIE próbuj tu kotwiczyć. Bardzo miło jest spacerować po Star Island i korzystać z ich prysznica. Uważaj na trujący bluszcz!

Rzeka Annisquam - nigdy przez nią nie przepłynąłem. Nie warto robić objazdu. Jest przeznaczona dla łodzi motorowych.

Rozważ zatrzymanie się w Scituate. Łatwo się dostać, łatwo wyjść i bardzo dobrze chronione. Łatwo zaopatrzyć się ponownie w Stop&Shop po drugiej stronie ulicy. Dobra restauracja.

Plymouth - 1 godzina, aby dostać się od wejścia do kanału do miasta. Naprawdę wspaniałe miasto, gdy już odbędziesz wycieczkę. Dużo restauracji i zatrzymasz się na slipie w Safe Harbor Marina, ponieważ jest to jedyny wybór.
P-Town - Łatwo wchodzić, łatwo wychodzić. Zatrzymasz się na cumowaniu i jest usługa wodowania, która zabierze Cię do doku miejskiego. Bardzo dobrze chronione i prawdopodobnie zobaczysz wieloryby podczas podróży przez ujście Cape Cod Bay.

Zostałbym w P-town, jeśli masz harmonogram, a w Plymouth, jeśli masz czas na zwiedzanie.

#8 ·
Będziesz miał dinghy? Jeśli tak, możesz wypróbować o wiele więcej portów, ponieważ nie jest potrzebna żadna marina, tylko publiczny dok. PaulK powyżej wspomniał Marblehead. Dorastałem i nauczyłem się tam żeglować, szczęście mnie dopisało. Dużo historii w odległości krótkiego spaceru od publicznego doku State Street Landing. Bardziej kompaktowe niż Salem. Niedaleko od Gloucester.

Brzmię jak Izba Handlowa ;-)

#9 ·
Witajcie wszyscy,

Dzięki za informacje i rady.

Trochę zaktualizowanych / dodatkowych informacji
-nie będę miał pontonu
-Wolę przechodzić na zmianę między cumowaniem a slipem, więc jedną noc na boi, następną w slipie
-Chciałbym, żeby podróż do domu była rejsem, a nie dostawą. Jednak jeśli stracę zbyt wiele dni z powodu złej pogody, stanie się to dostawą.
-Mogę rozpocząć podróż do domu dzień lub dwa wcześniej, aby mieć więcej opcji

Jakieś informacje o okolicy Biddeford Pool?

Dzięki,
Barry

Będziesz miał ponton? Jeśli tak, możesz wypróbować wiele innych portów, ponieważ nie jest potrzebna żadna marina, tylko publiczny dok. PaulK powyżej wspomniał Marblehead. Dorastałem i uczyłem się tam żeglować, szczęściarz ze mnie. Dużo historii w odległości krótkiego spaceru od publicznego doku State Street Landing. Bardziej kompaktowe niż Salem. Niedaleko od Gloucester.

Brzmię jak Izba Handlowa ;-)

#13 · (Edited)
Nie byłem tam od lat. Ale wtedy było "nie". Jeśli jesteś członkiem klubu jachtowego, możesz otrzymać wzajemne przywileje. Prawdopodobnie mógłbyś zacumować przy publicznym doku State Street Landing, ale nie na długo, jest on przeznaczony dla osób przejezdnych, głównie dla małych łodzi, a także tam, gdzie komercyjni rybacy cumują, aby rozładować towar.

Przepraszam, że jestem niejasny, ale bez łodzi, jak zamierzasz zwiedzać te ładne porty na brzegu?

#14 ·
Cześć,

Mój plan to zostać w slipie w marinie lub na boi z obsługą wodowania.

Obecny plan:
Wyjazd z Mt. Sinai w piątek po południu i bezpośredni rejs do Portland (przez Kanał Cape Cod).
Pobyt w Dimillos w Portland w niedzielę - wtorek. W środę rejs do Harpswell i pobyt na boi w Dolphin Inn (kupić kawę i babeczki). W czwartek powrót do domu, płynąc na południe do Biddeford Pool (na boi w klubie jachtowym). W piątek do Portsmouth (slip w Kittery Point). W sobotę do Salem. W niedzielę do kanału Cape Cod, nocleg w Sandwich Marina. W poniedziałek przez kanał. Reszta podróży jest niewiadoma.

Jeśli napotkamy złą pogodę, zostaniemy w porcie i spróbujemy następnego dnia.

Barry

Nie byłem tam od lat. Ale wtedy było "nie". Jeśli jesteś członkiem klubu jachtowego, możesz otrzymać wzajemne przywileje. Prawdopodobnie mógłbyś zacumować przy publicznym doku State Street Landing, ale nie na długo, jest on przeznaczony dla osób przejezdnych, głównie dla małych pontonów, a także tam, gdzie komercyjni rybacy cumują, aby rozładować.

Przepraszam za moją nieostrożność, ale jak zamierzasz zwiedzać te ładne porty na lądzie bez pontonu?

#15 ·
Jeśli prąd opada, gdy tam dotrzesz; zamiast zostać w Sandwich na wschodnim krańcu kanału, pojechałbym do Onset na zachodnim krańcu kanału.

#16 ·
Witaj,

W piątek 12 sierpnia wyruszam z Mt. Sinai NY do Portland w stanie Maine. Na pokładzie będzie 5 doświadczonych żeglarzy i planujemy płynąć non stop do Portland. Spędzę 5-6 dni w okolicach Portland, zatrzymując się w Dimillos, The Dolphin Inn, Safe Harbor Great Island itp.

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, czy dostawa, czy też połączenie obu. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się jakąś mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty podają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 $ / stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne?
Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk są 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę.

2. Portsmouth - Wygląda na to, że jest dużo wody i wiele miejsc. Jakieś rekomendacje? Wydaje się, że z Portland do Portsmouth to 7-8 godzin lub 4 godziny z Kennebunk.

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i prześwicie powietrznym 65'? Jeśli pogoda jest paskudna, wygląda na to, że byłoby spokojnie.

4. Plymouth vs. Provincetown. Który polecilibyście jako przystanek? Wydaje się, że to mniej więcej ta sama odległość z Gloucester do obu. Które miejsce ma lepsze cumowania, przystanie, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?

dzięki,
Barry
Jeśli przepływasz przez kanał i jesteś gdziekolwiek w Nantucket Sound, wszystkie kluby jachtowe witają członków innych klubów jachtowych. W szczególności Hyannis Yacht Club ma łodzie, prysznice, restaurację itp.

#17 ·
Witaj,

W piątek 12 sierpnia wyruszam z Mt. Sinai NY do Portland w stanie Maine. Na pokładzie będzie 5 doświadczonych żeglarzy i planujemy płynąć non stop do Portland. Spędzę 5-6 dni w okolicach Portland, zatrzymując się w Dimillos, The Dolphin Inn, Safe Harbor Great Island itp.

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, czy dostawa, czy też jedno i drugie. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się swoją mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty wymieniają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 $ / stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne? Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk to 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę

2. Portsmouth - Wygląda na to, że jest dużo wody i wiele miejsc. Jakieś rekomendacje? Wydaje się, że z Portland do Portsmouth to 7-8 godzin lub 4 godziny z Kennebunk

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i wysokości powietrznej 65'? Jeśli pogoda jest paskudna, wygląda na to, że byłoby spokojnie.

4. Plymouth kontra Provincetown. Który poleciłbyś jako przystanek? Wydaje się, że to mniej więcej ta sama odległość od Gloucester do obu. Które miejsce ma lepsze cumowania, doki, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?

dzięki,
Barry
Z zanurzeniem 7' zdecydowanie nie próbowałbym Annisquam…

#18 ·
Witaj,

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, czy dostawa, czy też połączenie obu. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty wymieniają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 USD za stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne? Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk to 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę

2. Portsmouth - Wygląda na to, że jest dużo wody i wiele miejsc. Jakieś rekomendacje? Wydaje się, że z Portland do Portsmouth to 7-8 godzin lub 4 godziny z Kennebunk

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i wysokości 65'? Jeśli pogoda jest paskudna, wygląda na spokojną.

4. Plymouth kontra Provincetown. Który poleciłbyś jako przystanek? Wydaje się, że to mniej więcej ta sama odległość od Gloucester do obu. Które miejsce ma lepsze cumowania, doki, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?
Dla udogodnień są

Dzięki,
Barry
Jeśli płyniesz przez kanał CC, polecam Plymouth... Jeśli chodzi o udogodnienia, P'town jest bardziej tętniące życiem, ale Plymouth ma wiele opcji...

#19 · (Edited)
Pozdrowienia z Maine!

Udało się! Zgodnie z planem wyruszyliśmy z Mt. Sinai w piątek o 15:00 i dotarliśmy do Portland około 10:00 w niedzielę.

Podróż przebiegła w większości gładko. Pierwsza noc była z lekkim wiatrem i dużą ilością silnika. Mieliśmy 4 godziny spokojnego żeglowania późnym piątkowym wieczorem do sobotniego poranka. Podróż przez Buzzards Bay miała wiatr przeciwny do pływów i była niewygodna, ale do opanowania. Przejście przez kanał Cape było zabawne i szybkie, 10 węzłów z korzystnym prądem pływowym.

Potem wyszliśmy z kanału i szybko poszło w dół. Wiatr 15-20 z północy, prąd z południa. Ojej. Wpadaliśmy w strome fale, startując z fal. Niedobrze. Obróciliśmy się o 30 stopni i pływaliśmy z silnikiem z postawionym grotem. Po 30 minutach skończyłem. Przejrzeliśmy mapy w poszukiwaniu wyjścia awaryjnego. Provincetown na północnym wschodzie lub Plymouth na północy i zachodzie. PTown to było to. Zrezygnowaliśmy i popłynęliśmy tam z silnikiem z prędkością 6 węzłów. Plan polegał na wydostaniu się z wiatru i morza, zakotwiczeniu, odpoczynku, zjedzeniu lunchu i opracowaniu planu. Przy pozornym wietrze 30 stopni jazda była zła, ale nie straszna, więc znieśliśmy to i płynęliśmy dalej. 2 godziny później byliśmy w zawietrzu i sprawy się poprawiły. Widzieliśmy wieloryby, delfiny i inne życie morskie. Kilka płetwali karłowatych wynurzyło się tuż za nami, na tyle blisko, że można było poczuć oddech wieloryba (nieprzyjemne).

Wpłynęliśmy do portu i rzuciliśmy kotwicę. Ach, koniec z uderzaniem. Łódź, która nie podskakiwała. Zrobiłem lunch dla załogi i zrelaksowaliśmy się w ciepłym słońcu. 45 minut później, po przestudiowaniu pogody i przejrzeniu naszych opcji, mieliśmy plan. Prognozowano, że wiatr przesunie się na zachód i osłabnie. Dobrze. Jeśli morze się utrzyma, a wiatr się utrzyma, zmienimy kurs na Portsmouth. Jeśli pogoda będzie zgodna z prognozą, popłyniemy dalej do Portland.

Wyruszyliśmy z PTown i popłynęliśmy na północny zachód. Białe czapy były przygnębiające. Aktywnie omijaliśmy fale, a jazda była zła, ale do zniesienia. Powoli wiatr się obracał i słabł. Około 20:00 zjedliśmy lazanię Costco w kokpicie i oglądaliśmy piękny zachód słońca. ETA do Portsmouth wynosiła 3:00, niedobrze, ETA do Portland wynosiła 9:00. ok, do Portland.

Reszta podróży była fantastyczna. Spałem 4 godziny i dołączyłem do załogi o 01:00. Wiatr przesunął się na zachód. Rozwinęliśmy foka, wyłączyliśmy silnik o 130 i żeglowaliśmy z prędkością 6 węzłów na północ. Nigdy więcej nie uruchomiliśmy silnika, dopóki nie dotarliśmy do Portland. Słońce wzeszło, jasne i ciepłe, wiatr osłabł, ale płynęliśmy dalej. Co za wspaniała zmiana w stosunku do dnia poprzedniego. Rozumiem, dlaczego tak wiele łodzi nazywa się wytrwałością!

Ostatecznie dotarliśmy do portu w Portland, pozdrowiliśmy Dimillos, otrzymaliśmy przydział miejsca, zacumowaliśmy i wyłączyliśmy silnik. Potem wypiliśmy dark and stormies i wznieśliśmy toast za nasze szczęście!

Kilka godzin później przyjechała moja rodzina i załoga dostarczająca odpłynęła. Teraz czas wakacji!

Barry

#21 ·
Dobra robota i dobra robota!! To trochę przypomina mi dostawy, które robiłem od czasu do czasu z Marblehead, gdzie mój tata sprzedawał nowe i brokerskie żaglówki. To było dawno, dawno temu. Po prostu idziesz dalej i kucasz, kiedy musisz. Zaufali mi, że to zrobię, zaczynając od 17 roku życia, na krótkich trasach w Massachusetts lub do Rye New Hampshire, a potem dłuższych podróżach, gdy miałem 19 lub 20 lat. Tak daleko "na wschód" jak Southwest Harbor i na zachód aż do Newport i Block Island. Zazwyczaj jednak nocowałem. Dobre wspomnienia dla mnie, patrząc wstecz. Teraz możesz zwolnić i cieszyć się tym! Chociaż wygląda na to, że również cieszyłeś się "dostawą". Jest satysfakcja z odbycia "przeprawy" i doprowadzenia jej do dobrego stanu pomimo kilku trudnych momentów. Najlepsze życzenia i dziękuję również za pomoc w przypomnieniu sobie tych dobrych wspomnień.

#22 ·
Cześć,

Płynęliśmy dzisiaj z Portland do Kennebunkport. Wiatr był zachodni i dość silny. Ponieważ płynęliśmy na południe, mieliśmy szybki bieg wzdłuż wybrzeża z Portland do Biddeford. Kiedy musieliśmy skręcić nieco bardziej na zachód, zaczęliśmy widzieć pozorną prędkość wiatru 20+ węzłów. Ref w grocie pomogło spłaszczyć łódź. Ostatecznie minęliśmy Cape Porpoise, a potem wiatr wiał w nos. Więc opuściliśmy wszystkie żagle, popłynęliśmy na silniku, a następnie popłynęliśmy w górę rzeki do Chicks.

Miejsce nie jest tak szalone zatłoczone, jak się obawiałem. Być może dlatego, że jest czwartek, jest tu mniej ludzi. Wyruszamy jutro rano do Portsmouth / Kittery Point.

Barry

#25 ·
Kontynuacja sagi wakacyjnej:

Poszliśmy do miasta w Kennebunkport i zjedliśmy dobre śniadanie w Mike's All Day Breakfast. Samochód zaopatrzeniowy zepsuł się, więc nie było zaopatrzenia dla Mike'a i naleśników z borówkami dla klanu Lenoble. Poradziliśmy sobie i nikt nie umarł z głodu.

Prognoza przewidywała lekki wiatr z zachodu, wiejący na południe. Spodziewałem się, że będę płynął na silniku przez cały czas. Wyruszyliśmy o 1000, odpływ był o 1130. Trzymaliśmy się więc środka kanału i kilka razy zobaczyliśmy 6,8' na echosondzie. Moja łódź ma zanurzenie 7', więc było blisko. Byliśmy około 100' od końca kanału, kiedy dotknęliśmy dna, ale tylko na chwilę. W końcu zrelaksowałem się, gdy zobaczyłem 15'.

Na oceanie podnieśliśmy grota i zrzuciliśmy ref ze wczoraj. Zaskoczyło mnie 10 węzłów wiatru na wietrze poprzecznym, więc szybko rozwinęliśmy przedni żagiel i wyłączyliśmy silnik. Płynęliśmy z prędkością ponad 6 węzłów i pomyślałem, że będziemy żeglować, aż zabraknie nam wiatru. To się nigdy nie zdarzyło. Zamiast tego wiatr przez cały dzień wzrastał i opadał. Wzrastał do 15 węzłów i wiał na zachód, a następnie słabł do 9-10 węzłów i wiał na południe. Po przechyłach 30 stopni zmęczyło mnie to i zrefowaliśmy grota (ponownie), a nawet zwinęliśmy część przedniego żagla. Mimo to mieliśmy szybki, przyjemny rejs. Kiedy dotarliśmy do Portsmouth, opuściliśmy wszystkie żagle i zaczęliśmy płynąć na silniku.

Myślałem więc, że widziałem wcześniej pułapki na homary, unikając ich w górę i w dół wybrzeża, gdy dotarliśmy do Portland. Myliłem się. Wejście do Portsmouth ma najwięcej pułapek na homary, jakie kiedykolwiek widziałem. I wydają się być wszędzie. W kanale, poza kanałem, po prostu wszędzie.

W każdym razie jesteśmy zacumowani w Safe Harbor Kittery Point. To była krótka, 330-godzinna podróż tutaj. Obiad jest skończony i posprzątany. Przeglądam plany na jutro (Salem) i dalej, sprawdzam pogodę, szukam restauracji, podstawowe rzeczy związane z wakacjami żeglarskimi.

Ostatnia pozycja - nie widzieliśmy wielorybów od czasu Provincetown. Widzieliśmy 3 samogłowy, które są najdziwniejszymi stworzeniami w historii. Po prostu unoszą się po powierzchni i wydają się uśmiechać i machać, gdy się je mija.

Zdjęcia wkrótce, gdy będę miał lepszy internet.

Barry

#26 ·
Cześć,

Wakacje się skończyły. :cry: Łódź została opróżniona, umyta i wróciła na swoje miejsce cumowania.

Od mojego ostatniego posta, moja rodzina i ja żeglowaliśmy do Salem, ma. Przybył stary przyjaciel, moja rodzina wyjechała, a my kontynuowaliśmy rejs. Z Salem pojechaliśmy do Plymouth, następnie przez kanał do klubu jachtowego New Bedford w Pandamar, następnie do Bristol (i muzeum Herreschoff i wystawy Pucharu Ameryki), następnie Block Island, Westport i do domu.

Wszyscy na pokładzie dobrze się bawili. Łódź była fantastyczna - żadnych problemów (cóż, musiałem dokręcić pasek alternatora i zapalnik kuchenki przestał działać). Przepłynąłem ponad 600 mil morskich w dwa tygodnie i zużyłem około 60 galonów oleju napędowego.

Barry

#27 ·
Witaj,

W następny weekend, w sobotę lub niedzielę 20-21 sierpnia, planuję wyruszyć do domu. Nie jestem pewien, czy będzie to rejs do domu, czy dostawa, czy też połączenie obu tych rzeczy. Studiowałem mapy, przewodniki turystyczne itp., ale zawsze wolę lokalną wiedzę. Dlatego byłbym wdzięczny, gdybyś mógł podzielić się jakąś mądrością i doświadczeniami.

1. Kennebunkport - Moja łódź ma zanurzenie 7'. Czy mogę dostać się do Kennebunkport? Niektóre raporty wymieniają 6', inne 8'. Czy Chicks Marina naprawdę kosztuje 6,50 $ / stopę? To wydaje się szalone. Co jeszcze jest dostępne? Dimillos Kennebunk? Wydaje się, że z Portland do Kennebunk to 4 godziny, co byłoby dobre na jednodniową wycieczkę

3. Rzeka Annisquam: Czy można ją przepłynąć żaglówką o zanurzeniu 7' i wysokości 65'? Jeśli pogoda jest paskudna, wygląda na to, że byłoby spokojnie.

4. Plymouth vs Provincetown. Który z nich polecasz jako przystanek? Wydaje się, że odległość od Gloucester do obu jest mniej więcej taka sama. Które miejsce ma lepsze cumowania, przystanie, restauracje, wchodzenie / wychodzenie?

Dzięki,
Barry
Witaj Barry, zwykłem żeglować z Mt. Sinai na Catalina 30 (Polaris) Jestem teraz kapitanem USCG o tonażu 100 ton mieszkającym w Saco w stanie Maine. Brzmi jak dobra podróż, którą zaplanowałeś. Co mogę ci powiedzieć o Kennebunk Port, to że pływy mogą mieć 10' różnicy między przypływem a odpływem co około 6 godzin. więc jeśli płyniesz w górę rzeki, zaplanuj odpowiednio! Możesz również dostać się do rzeki Saco (ponownie, obserwuj pływy i podążaj za mapami. Jeśli chcesz przewodnika po rzece Saco, z przyjemnością spotkam się z tobą u ujścia rzeki Saco. Przy doku występują pewne trudne prądy podczas zmiany pływów (Camp Ellis Pier) Mógłbym wskoczyć na pokład, aby uzyskać lokalną wiedzę o rzece, jeśli chcesz. (ładne miejsce do kotwiczenia/cumowania w "cocktail cove" na rzece Saco RIver). możesz skontaktować się ze mną pod adresem Captaincanto@gmail.com, aby porozmawiać bardziej szczegółowo o swojej podróży. Wszystkiego najlepszego, Jonathan

#28 ·
Witaj Barry, kiedyś żeglowałem z Mt. Sinai na Catalina 30 (Polaris). Teraz jestem kapitanem USCG o tonażu 100 ton, mieszkającym w Saco Maine. Brzmi jak dobra wycieczka, którą zaplanowałeś. Co mogę ci powiedzieć o Kennebunk Port, to że pływy mogą mieć 10' różnicy między przypływem a odpływem co około 6 godzin. więc jeśli płyniesz w górę rzeki, zaplanuj odpowiednio! Możesz również popłynąć w górę rzeki Saco (ponownie, obserwuj pływy i podążaj za mapami. Jeśli chcesz przewodnika po rzece Saco, z przyjemnością spotkam się z tobą u ujścia rzeki Saco. Przy doku występują trudne prądy podczas zmiany pływów (Camp Ellis Pier) Mógłbym wskoczyć na pokład, aby uzyskać lokalną wiedzę w górę rzeki, jeśli chcesz. (ładne miejsce do kotwiczenia/cumowania w "cocktail cove" nad rzeką Saco). możesz skontaktować się ze mną pod adresem Captaincanto@gmail.com, aby porozmawiać bardziej szczegółowo o swojej podróży. Wszystkiego dobrego, Jonathan
Oczywiście odbyłeś tę podróż w 2022 roku! Nie widziałem daty, dopóki nie wysłałem mojej wiadomości. Jeśli zdecydujesz się ponownie przyjechać do Maine, napisz!