SailNet Community banner
1 - 3 of 3 Posts

Registered
Joined
57 Posts
Reaction score
0
Discussion Starter · #1 ·
I have drained the coolant in the fresh water system our Yanmar 3gm30f.

I supplied new coolant by filing up to the mouth of filler port on the heat exchanger and to the minimum level of the subtank.


After the supply of new coolant I ran the engine in idle for about 30 minutes.

When opening the fillercap on the heat exchanger I noticed that the coolant level had decreased whereas the level in the subtank had increased to between minimum and maximum.

I recall that the level in the subtank was at the minimum mark and the level in the heat exchanger up to the mouth of the filler cap before I drained and supplied the system with new coolant.

So I am wondering if something is wrong now
 

Registered
Joined
57 Posts
Reaction score
0
Discussion Starter · #3 ·
The problem seems to be that coolant will not flow back from the subtank to the heat exchanger when the engine is cold.

Is it likely that the missing flowback is due to air in the hoses to the water heater ?

And if yes how do I bleed the system for air ?
 

Registered
Joined
57 Posts
Reaction score
0
Discussion Starter · #4 ·
Problem has solved. When the engine was allowed to cool for a night coolant was sucked from the subtank to the top of the mouth of the heat exchanger.

Thank you for your help
 
1 - 3 of 3 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top