SailNet Community banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
12 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have an 1989 Catalina 30 with a Universal 25xp diesel which sprung a pretty bad oil leak last week. I keep the boat in a city which only has one diesel mechanic so he's having trouble finding time to get to my boat. Was hoping to get some ideas on where the leak might be coming from to see if I can diagnose it myself.

After a day sail I was motoring into the dock, heard what sounded like a belt squeal sound which lasted maybe six seconds, then the noise stopped. The engine was still performing like normal, with no change in power or the sound. About a half a mile from the marine I had smoke coming from the engine, still with no change in performance. Got into the dock, went down below a discovered the oil leak, which is the picture I attached. Im guessing the smoke was coming from oil leaking on the engine. It looked like oil had leaked on the belt, because it was sprayed all over the engine compartment, making it difficult to see where it was leaking from.

I have the engine manual...where should I start looking to find the problem?
If there was no change in engine performance, I'm hoping it's a minor issue?

Any help or ideas are greatly appreciated.
 

Attachments

·
Learning the HARD way...
Joined
·
7,667 Posts
More helpful than a picture of the sole, would be a pic of the engine...

I would be curious to know if this M25XP has the new or old style alternator mounting bracket... This sounds like the symptom of an old style bracket giving way. If so, the timing case cover is cracked.

Another possible issue could be the oil pan.

Still another could be the lower main seal.

Could be a loose oil filter...

Like I said, a picture of the ENGINE would be helpful.
 

·
the pointy end is the bow
Joined
·
6,264 Posts
After making sure the oil level is okay on the dip stick, can you remove the access covers then start it and watch for the source with a good flashlight?
 

·
Learning the HARD way...
Joined
·
7,667 Posts
so, how are those pics coming?

Sent from my VS930 4G using Forum Fiend v1.1.3.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top