SailNet Community banner
  • SailNet is a forum community dedicated to Sailing enthusiasts. Come join the discussion about sailing, modifications, classifieds, troubleshooting, repairs, reviews, maintenance, and more!
1 - 9 of 9 Posts

PhilCarlson

· Registered
Morgan 43 and a 1976 North Star 26
1,297 Posts
Reaction score
826
Discussion starter · #1 ·
Moje poszukiwania Świętego Graala (klimatyzacja z akumulatora i energii słonecznej) zakończyły się sukcesem dzięki instalacji falownika Victron MultiPlus 3000VA.

Zgodnie z rytuałem, kiedy instaluje się nowe rzeczy, siedzę i obserwuję, jak to działa, trawiąc dane pochodzące z różnych urządzeń monitorujących. To, co widzę, wprawia mnie w osłupienie.

System: 2x EPOCH 460AH LiFePo, 1300w energii słonecznej, falownik Multiplus 3000VA, klimatyzator VelAir 16K BTU.

Obserwuję więc wyświetlacz Cerbo z klimatyzacją działającą na akumulatorach i energii słonecznej. Uruchomiłem ją na pełną moc, aby schłodzić łódź, więc obciążenie 1193 W AC ma sens. Klimatyzacja plus niezbyt wydajna pompa wody. Monitor Blue Sea zgadza się. 10,2 A przy 119 V.

Szybka matematyka w mojej głowie mówi, że powinno to wynosić około 90-95 amperów po stronie DC. Ale to NIE jest to, co znajduję na wyświetlaczu bocznikowym DC. Zamiast tego pokazuje 67,93 amperów przy 13,12 V lub 891 watów... Zastanawiam się.

Patrząc na wyświetlacz BMS z każdego akumulatora, dochodzi do 73 amperów rozładowania... w przybliżeniu zgadzając się z bocznikiem. Założyłem zacisk amperowy na kable akumulatora i zgadza się on z danymi BMS. Zacisk amperowy na (-) poniżej bocznik zgadza się.

Założyłem zacisk amperowy na kabel (+) falownika i mówi mi, że pobiera 103,7 amperów (przy 13,1 V zgodnie z bocznikiem), co zgadza się z wyświetlaczem Cerbo.

Bieguny dodatnie MPPT idą do tego samego szynoprzewodu, do którego podłączony jest biegun dodatni akumulatora, a bieguny ujemne idą do szyny (-) znajdującej się powyżej bocznik, więc prąd słoneczny jest częścią odczytu.

Wyłącznik do zasilania z brzegu jest otwarty. Akumulator rozruchowy jest odłączony. Wszystkie zdjęcia i odczyty są w odstępie kilku minut od siebie, więc minimalne wahania. Pochmurny dzień.

Co się tu dzieje?

Image

Image

Image

Image

Image

Attachments

Discussion starter · #3 ·
Wydaje się, że to prawda, jeśli dobrze rozumiem. Używasz 1193W mocy i dostarczasz 543W z paneli słonecznych.

1193-543 = 871W

Mark
Zgadzam się, że moc się zgadza, ale dlaczego nie odzwierciedla to całkowitego prądu na wyświetlaczu bocznikowym? Cały prąd stały (-), w tym falownik, przechodzi przez szynę (-) i następnie przez bocznik do szyny uziemiającej i akumulatora (-). A prąd słoneczny (+) trafia do tej samej szyny co akumulatory, więc z wyjątkiem raportowania wydajności paneli słonecznych przez sieć Victron, nie różni się to od prądu z akumulatorów.

Zgadzam się, że moc się zgadza, ale dlaczego nie odzwierciedla całkowitego prądu na wyświetlaczu bocznikowym? Cały prąd stały (-), w tym falownik, przechodzi przez (-) szynę zbiorczą, a następnie przez bocznik do szyny uziemiającej i akumulatora (-). A energia słoneczna (+) trafia do tej samej szyny zbiorczej co akumulatory, więc z wyjątkiem raportowania wydajności energii słonecznej do cerbo przez sieć Victron, nie różni się to od prądu z akumulatorów.
Myślę, że wciąż nie rozumiem, w czym problem. Bocznik mierzy chwilową sumę prądów wchodzących i wychodzących z niego. W tym przykładzie jest to ~68A wychodzących, co odpowiada zużytej mocy, pomniejszonej o moc wchodzącą, jak pokazano na BlueSeas, amperomierzu i wejściu słonecznym.

Mark

Discussion starter · #7 ·
Problem polega na tym, że nie rozumiem, dlaczego system mówi mi to, co mi mówi. To logika, a nie magia.

Spodziewałem się, że bocznik będzie raportował ~105 amperów; całkowite obciążenie prądem stałym na łodzi, a nie tylko prąd z akumulatorów.

Dlaczego bocznik nie raportuje prądu z paneli słonecznych?
Czy sieć kompensuje?
Czy to dlatego, że MPPT (-) spotykają się z systemem powyżej bocznik?

Problem polega na mojej walce ze zrozumieniem, dlaczego system mówi mi to, co mi mówi. To logika, a nie magia.

Spodziewałem się, że bocznik będzie raportował ~105 amperów; całkowite obciążenie prądem stałym na łodzi, a nie tylko prąd z akumulatorów.

Dlaczego bocznik nie raportuje prądu z paneli słonecznych?
Czy sieć kompensuje?
Czy to dlatego, że MPPT (-) spotykają się z systemem powyżej bocznika?
Bocznik będzie raportował sumę wszystkiego, co do niego wchodzi i z niego wychodzi, a nie tylko obciążenia. Wygląda więc na to, że pokazuje prąd z paneli słonecznych, chyba że źle rozumiem trzy zdjęcia.

Co to znaczy "powyżej bocznika"? Strona akumulatora czy strona obciążenia?

Discussion starter · #9 ·
Rezystor bocznikowy zgłosi sumę wszystkiego, co do niego wchodzi i z niego wychodzi, a nie tylko obciążenia. Wygląda więc na to, że pokazuje prąd słoneczny, chyba że źle rozumiem trzy zdjęcia.

Co jest "nad bocznikiem"? Strona akumulatora czy strona obciążenia?
Nad bocznikiem jest strona obciążenia, pod bocznikiem jest akumulator.

Wyświetlacz Victron Connect rezystora bocznikowego pokazuje 67A, co zgadza się z sumami BMS, ale nie uwzględnia energii słonecznej. Gdyby tak było, wyświetlałby ponad 100A

Wyświetlacz Cerbo dla obciążeń AC pochodzi z falownika, wydajność solarna z MPPT, a obciążenia DC muszą pochodzić z rezystora bocznikowego, chociaż wyklucza obciążenie DC idące do falownika...

1 - 9 of 9 Posts