SailNet Community banner
  • SailNet is a forum community dedicated to Sailing enthusiasts. Come join the discussion about sailing, modifications, classifieds, troubleshooting, repairs, reviews, maintenance, and more!
21 - 36 of 36 Posts
To wydaje się trudnym sposobem. Powinieneś być w stanie prześledzić kadłub na istniejącej grodzi. Następnie przytnij grodzi do bardziej precyzyjnego dopasowania. Grodź zostanie być może o pół cala zwężona, ale możesz zalaminować pasek drewna na krawędzi, jeśli ten wymiar jest krytyczny.

Możesz również użyć swojej obecnej grodzi jako wzoru. Jednym ze sposobów precyzyjnego wykonania tego jest umieszczenie papieru woskowego na kadłubie i wypełnienie szczeliny między kadłubem a grodzią sznurem taniej szpachli do nadwozi. Po utwardzeniu szpachli będziesz miał dokładny szablon do prześledzenia.

Jeff

Discussion starter · #22 ·
Jeff, też myślałem o przyklejeniu patyczków po lodach do potwora, którego zrobiłem, i wyrównaniu ich z obrysem łodzi. Następnie połączeniu kropek i prześledzeniu tego na AAEXT, które zasugerowałeś. Czy to by zadziałało?
Ponadto, brakuje płetwy steru na tym modelu. Ma koło zamiast rumpla. Jakieś sugestie, gdzie można dostać ten dolny zespół?
Szczęśliwego 4.
Image

Image

Przykro mi, że Twoja pierwsza próba się nie powiodła. Wszyscy tam byliśmy i zawsze jest to bolesne.

Jeśli chodzi o to, jak zrobić niezawodny szablon, istnieje mnóstwo sposobów. Miałem przyjaciela, który był budowniczym drewnianych łodzi i przecinał patyczki do mieszania farb i szpatułki do języka na pół pod kątem około 45 stopni. Następnie wciskał końcówki w kadłub i przyklejał je na gorąco do kawałka drewna. Jak zasugerowałeś, połączył kropki.

Zanim wytniesz ostateczną przegrodę, sugeruję najpierw przenieść "kropki" na tanie poszycia drzwi, wyciąć je poza liniami, a następnie iteracyjnie dopasowywać i regulować krawędzie, aż będą tam, gdzie chcesz.

Dopiero gdy będziesz miał idealny szablon, prześlij go na swój ostateczny materiał przegrody. Dobrą wiadomością jest to, że jest to stosunkowo mała łódź, więc obciążenia są małe i być może perfekcja nie jest tak konieczna.

Parafrazując Woltera, "perfekcja jest wrogiem dobra".

Jeśli chodzi o budowę płetwy sterowej, to wcale nie jest takie trudne.

Powinieneś być w stanie określić przybliżony profil na podstawie obrazu na stronie Sailboatdata.com https://sailboatdata.com/sailboat/gloucester-22/

Powinieneś być w stanie określić grubość na głowicy, mierząc między policzkami głowicy steru. Powinieneś być w stanie określić promień górnej części steru, mierząc od sworznia do najbliższej przeszkody.

A potem przechodzisz do trudnej części, czyli decydowania, jak doskonały ma być przekrój. Możesz znaleźć obrazy profili NACA o małej prędkości w Internecie. To prawdopodobnie bardziej doskonałe niż potrzebujesz.

Prościej możesz zaokrąglić krawędź natarcia i zwęzić krawędź spływu, być może na jedną trzecią długości cięciwy.

Jeśli chodzi o budowę samego steru, możesz zbudować go z tej samej sklejki A-A. Skleiłbym (zagęszczoną żywicą epoksydową) dwa kawałki sklejki z warstwą lub dwiema tkaniny dwuosiowej pomiędzy.

Będziesz chciał wkleić ołowianą krążek, aby płetwa steru nie próbowała pływać. (Samosterowanie), a następnie zaszklisz całą płetwę.

Z drugiej strony możesz skontaktować się z Foss Foam Home. Mogą już mieć wzór dla Twojego steru, a po prostu kupienie go od nich może być najlepszym rozwiązaniem.

Jeff

Na szybko, (na następny raz) normalnie 'palce' są cięte do punktu, a nie pozostawiane jako promień. Posiadanie pojedynczego punktu w stosunku do kadłuba zapewnia bardziej precyzyjne przeniesienie.

Z tego powodu nadal sugerowałbym, aby przenieść to na kawałek tektury falistej lub poszycie drzwi, a następnie sprawdzić dopasowanie na miejscu przed próbą zrobienia tego na ostatecznej sklejce dla grodzi.

Powodzenia,
Jeff

John,

Robisz świetną robotę. Osobiście lubię używać Okoume. Ma dobre właściwości wytrzymałości do wagi. Bardzo dobrze się wykańcza, również z lakierem. Jeśli jest lakierowane bez bejcowania, wygląda jak mahoń, ale jest jaśniejsze. Bardzo dobrze przyjmuje również lakier na bejcę i farbę.

Biorąc pod uwagę, że jest to główna przegroda, prawdopodobnie zrobiłbym trzy warstwy tkaniny dwuosiowej lub ciężkiej tkaniny (nie rovingu tkanego). Zwężałbym szerokość od 12" (6" z każdej strony) do warstwy 10" (5" z każdej strony) do tkaniny o szerokości 8".

Ewentualnie zmierzyłbym szerokość warstwy podstawowej istniejącej przegrody i dopasował tę szerokość do nowej warstwy podstawowej, a następnie zwężałbym od tego miejsca. Nie zmniejszałbym szerokości tkaniny do mniej niż 4" z każdej strony.

Nadal zwilżałbym krawędzie sklejki i nakładał zagęszczoną żywicę epoksydową w szczelinie między przegrodą a kadłubem i pokładem. Wypływ przy przegrodzie powinien pozostać na swoim miejscu, aby utworzyć zaokrąglenie po nałożeniu tkanin. Użyłbym również ząbkowanej szpachli do nałożenia cienkiej warstwy zagęszczonej żywicy epoksydowej na stare włókno szklane, aby wypełnić wszelkie szczeliny.

Powodzenia,
Jeff

• Helpful
Reactions: redgar
Discussion starter · #29 ·
Image

Image

Image

Image

Cóż, Jeff. To nie jest piękne, ale mogę pociągnąć za grodzie i poczuć, jak rusza się na przyczepie. Oczywiście, nie porównuję mojej siły do siły Matki Natury, ale jestem zadowolony z wyników. Nie mógłbym tego zrobić bez twoich wskazówek. Nie żartowałeś z rękawicami i ręcznikami papierowymi. Wyobrażam sobie, że tak musiało być, gdy się było smarowanym smołą i pierzem. (Bez gorącej smoły). Powinienem był również założyć długie spodnie. 😆.
Dużo szlifowania w mojej przyszłości.
…ale o krok bliżej do postawienia masztu.
Przednie grodzie i olinowanie w następnej kolejności. Bardzo dziękuję.
John

Zdjęcia w odpowiedzi 31 pokazują łódź z niebezpiecznie opadającymi rozpórkami, która tylko czeka na silniejszy podmuch wiatru, aby przewrócić maszt. Zbyt ekscytujące i niebezpieczne, żeby o tym myśleć! Proszę.... przywróć je do ich miejsca siły, z kilkoma stopniami nachylenia w górę (dzieląc kąty want, gdy przechodzą wokół końców rozpórek). :eek:

Zdjęcia w odpowiedzi 31 pokazują łódź z niebezpiecznie opadającymi rozpórkami, czekającą tylko na silniejszy podmuch, który powali maszt. Zbyt ekscytujące i niebezpieczne, żeby o tym myśleć! Proszę... przywróć je na swoje miejsce siły, z kilkoma stopniami pochylenia w górę (dzieląc kąty want, gdy przechodzą wokół końców rozpórek). :eek:
Nie jestem pewien, czy rozpórki opadają. Rozpórki są odchylone do tyłu, co widać na zdjęciu. Pod kątem kamery myślę, że rozpórki są poziome, a nie dzielące, co jest powszechne w łodziach tej wielkości.

Mój Mariner ma podobny takielunek ułamkowy z odchylonymi rozpórkami. W zależności od kąta widzenia, rozpórki czasami wydają się opadać, gdy w rzeczywistości są poziome.

Fred W

21 - 36 of 36 Posts